III. Strázsa Honvéd Teljesítménytúra 2016

Időpont: április 2. Rendező: Honvéd Nyugdíjas Klub Szabadszállás, Strázsa Turista Egyesülete. A túra honlapja: www.baratokfc.5mp.eu, www.hnyk.hu, valamint részletes információt találsz a http://cartographia.hu/kupa oldalon. A túra facebook oldala: https://www.facebook.com/StrazsaHonvedTeljesitmenytura, https://www.facebook.com/terkepek. Tervezett távok: 15-25-35-50

A túra igazolható a CARTOGRAPHIA Kupa-sorozatban, annak 6. állomása.

tura2016

 

A túra általános leírása:
Minden évben a húsvétot követő szombaton kerül megrendezésre a Strázsa teljesítménytúra. Ezzel a rendezvénnyel is tiszteleg a Klub a helyőrségben korábban működött katonai szervezetek előtt, illetve lehetőséget biztosít a túrázás szerelmeseinek, hogy megismerjék az Alföld egyik ékességének, a Felső Kiskunságnak a természeti értékeit.
A kijelölt útvonalak felfűzik a valamikor katonák által használt területeket (harckocsiút, gép- és harcjármű vezetési pálya, lőtér), de bemutatja az ide látogatóknak a József Attila gyermekélményeit őrző Dörmögő-házat, a Kunadacsi Öregtemetőt a Geréby család síremlékével, a szépen felújított Geréby kúriát és a Kunadacsi Horgászcentrumot is.
Valamennyi túratáv érinti a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit, melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon feketefenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások tenyésznek. A gyepszintre a homokpuszták lágy szárú fajai a homoki csenkesz, a borzas len, a deres fényperje és a báránypirosító jellemző, de előfordul a homokviola és a pusztai kutyatej is. A buckákról szép kilátásban gyönyörködhetünk.
A kijelölt útvonalak érintik a Szabadszállás Város által létesített Bársony István tanösvényt és emlékparkot, de érdemes áttekinteni a Kiskunsági Nemzeti Park által fenntartott Kosbor- és Garmada tanösvényeken felállított információs táblákat is, melyek feldolgozzák a Felső Kiskunság természeti látni- és tudnivalóit. (Fényképezőgép nélkül nem érdemes elindulni.)
Szabadszálláson járva kihagyhatatlan a rajthelytől csak pár száz méterre, eredeti állapotában helyreállított Tájház, a Városházán berendezett Helytörténeti Gyűjtemény és (különösen, aki szabadszállási katonaélményekkel rendelkezik) a volt laktanyában kialakított Hunyadi Mátyás Helyőrségi Emlékmúzeum. (A látogatási igényt a rendezőknek előre jelezve a létesítmények nyitvatartási időn kívül is megtekinthetők.)
A Rajt/Cél helyszínén és két ellenőrzési ponton büfé, több ellenőrzési ponton frissítő, gyümölcs, édesség, a célban zsíros kenyér áll rendelkezésre.
Kedvezmények:
• előnevezés esetén 400 Ft; (regisztrációs lap letölthető a www.hnyk.hu oldalról)
• a CARTOGRAPHIA Kupa Igazoló füzettel rajtolók további 300 Ft kedvezményben részesülnek (a füzet a helyszínen is beszerezhető);
• 10 éves kor alatt és 70 év fölött nevezési díj nincs!!!!;
• minden résztvevő a túra ellenőrző lapján elhelyezett CARTOGRAPHIA embléma bemutatása esetén 20 % kedvezménnyel vásárolhat a Cartographia termékeiből a helyszínen és a Kft. üzleteiben is;
• a CARTOGRAPHIA Kft. fotópályázatot ír ki a túrasorozaton részvevőknek értékes díjazással. Részleteket itt találod.
• a büféknél telepített ellenőrző pontokon kedvezményes fogyasztási lehetőség;
• minden résztvevő a túra ellenőrző lapján elhelyezett Vitamin Porta embléma bemutatása esetén, a túra napján 5 % kedvezménnyel vásárolhat a Vitamin Porta élelmiszer üzletében (Szabadszállás, Kossuth u. 9).

Előnevezésre, ebéd igénylésére 2016. március 25-ig van lehetőség a honlapról letölthető és kitöltve visszaküldött regisztrációs lappal, illetve a helyszínen a József Attila közösségi Ház információs pultjánál, vagy telefonon a 06/76/558-003 számon
Étkezés: A célban előzetes nevezés és igény alapján meleg ebédet tudnak a rendezők biztosítani 1000 Ft/fő/adag egységáron (babgulyás, kunsági parasztlángos), illetve a’lacarte étkezés is rendelkezésre áll..
Szállás információ: Szállásfoglalással kapcsolatos információk a http://www.zoldaszfogado.hu/index.php/kontakt oldalon. (mielőbb gondoskodj a foglalásról)
A környezet megóvása érdekében a frissítő pontokon poharat nem biztosítunk.
Hozz magaddal bögrét, vagy poharat!
Ajánlott térkép-vázlat (levezetési terv), nevezési lap, egyéb információk: www.baratokfc.5mp.eu és www.hnyk.hu oldalakról letölthető.
További információ:
• Buza Vince, 06/30/538-64-75,
• Asbóth György, 06/20/972-54-21
• e-mail: baratokfc@gmail.com, strazsa@hnyk.hu
Egyéb: a túra napján a rendezők kiállítást szerveznek az elmúlt évek helyi túrái során készült fotókból, valamint helyi termékek bemutatójával is várják a vendégeket a Zöld Ász Vendéglőben.

About Post Author