Itt a fűtésszezon, itt vannak a trükkös faárusok!

1028_csalok_001

Itt a fűtési szezon, így megyénkben is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tűzifával házalók.

Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tüzelős csalók”.

 

Elkövetési módszereik jellemzői a következők:

A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.

A jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, udvaron leborítva már csak ennek a fele. A laikus vevő még csak becsülni se tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt.

Előfordulhat, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki.

A vásárlás során – ha nagyobb címletű bankjegyből vissza kell adni – kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét és a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják tőle.

 

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

 

Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot, őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben.

A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék valamelyik szomszéd vagy rokon segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában.

Kérjenek mérlegelést valamelyik közeli TÜZÉP telepen, vagy hivatalos tűüzifa-árusító helyen, és csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.

Legyenek óvatosak és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, így nem válhat-nak trükkös tolvajok áldozatává.

 

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

 

About Post Author