Mindenszentek, Halottak napja – az emlékezés ünnepe

rend
Elhunyt szeretteinkről való méltó és biztonságos megemlékezés érdekében a rendőrség a közutakon és a sírkertekben is körültekintésre és óvatosságra hívja fel az állampolgárok figyelmét.

A közelgő Mindenszentek és Halottak napja alkalmából – függetlenül az időszakra jellemző esetleges zord körülményektől és földrajzi távolságoktól – szinte minden állampolgár útra kel, hogy felkeresse hozzátartozói örök nyughelyét és lerója kegyeletét rokonai, barátai sírhelyénél. Ezért a rendőrség arra figyelmeztet, hogy az útnak indulók körültekintéssel és figyelemmel viseltessenek a közlekedésben rejlő veszélyhelyzeteket illetően.

Az emberi élet védelme és a közúti forgalom segítése érdekében a közlekedésben részt vevők fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak 2015 novemberének első hétvégéjén. Kollégáink a polgárőrökkel együttműködésben segítik a balesetmentes és kulturált közlekedés biztosítását.

A rendőrség munkatársai – a közutak kezelőivel egyetértésben – a zavartalan haladás érdekében forgalomkorlátozással, a szabályszerű megállás elősegítéséért ideiglenes parkolóhelyek kijelölésével segítik a közlekedőket. Kérjük, hogy ezekben a napokban ne a rögzült útvonalak ismeretére, közlekedési rutinra hagyatkozzanak: kísérjék fokozott figyelemmel a közúti jelzéseket, indulás előtt tájékozódjanak a híradásokból, internetes portálokról a közúti közlekedést érintő esetlegesen bevezetett, ideiglenes változásokról.

Számos kellemetlen helyzet és nem utolsó sorban baleset előzhető meg, ha az utazók indulásuk előtt ellenőrzik gépkocsijuk műszaki állapotát és minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően, a haladás sebességének a forgalom sűrűségéhez mért megfelelő megválasztásával közlekednek.

A gyalogosoknak – mint a közlekedés legvédtelenebb szereplőinek – javasoljuk, amennyiben nem rendelkeznek kellő helyismerettel, készítsenek útvonaltervet és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken közlekedjenek.

A közlekedésbiztonságra fordított kiemelt figyelem mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart. A emléknap alkalmából a közlekedésben és tömegközlekedésben részt vevők nagy száma indokolttá teszi, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk az alkalmi és „trükkös” lopások és a zseblopások megelőzésére. A tömegközlekedési eszközökön és a temetők környékén is fokozottan figyeljenek értéktárgyaikra: tegyék azokat biztonságos, nem látható helyre. Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják a pénztárcájukat, az irataikat, a telefonjukat és legyenek körültekintőek, óvatosak: a tolvajok sok esetben az áldozatok figyelmetlenségét, jóhiszeműségét használják ki értékeik eltulajdonítására.

A gépkocsival közlekedők szintén sokat tehetnek a gépjárműlopások- és feltörések megakadályozását illetően: ügyeljenek arra, hogy az értékeket tegyék biztonságos helyre, illetve a jármű ajtaját, az ablakokat és a napfénytetőt az autó elhagyása előtt zárják le, és ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot, értéket a gépkocsiban.

Amennyiben bűncselekményt észlelnek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokon.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérjük, legyenek körültekintőek és tartsák be a közúti előírásokat, tanúsítsanak türelmet a közlekedésben részt vevő embertársaik iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

 

About Post Author