Nyolc lépés az online támadások ellen

 adat

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket. Egy kiberbiztonsági cég alábbi ajánlásai közül ha csak egyet is betartanak, máris nagyobb biztonságban élhetik online mindennapjaikat.

    1. Mindenhová más-más jelszó

Nincsen százszázalékos biztonság a kibertérben, de ha bizonyos lépéseket betartanak a felhasználók, akkor van esélyük elkerülni a támadásokat és az online kártevőket.

Nehéz ezt betartani, de ne használják több szolgáltatáshoz ugyan-azt a jelszót. Minden egyes weboldalhoz egyéni jelszót adjanak meg – használhatnak jelszógenerátort is a feladatra. A jelszavak legyenek hosszúak, bonyolultak, tartalmazzanak kis- és nagybetűt, számot is. Eszükbe se jusson papírra leírni őket, vegyék igénybe a jelszómenedzselő megoldásokat.

  1. Frissítsenek

Ne halogassák a frissítések telepítését, a legtöbb közülük olyan biztonsági lyukakat foltoz be, melyekről a hekkerek már tudnak. Gyakran, időben frissítsenek! Frissítsék a szoftvereiket, de a hardverek – például a router – vezérlőprogramjáról (firmware) se feledkezzenek meg.

  1. Készítsenek adatmentést

A fájljaikat használhatatlanná titkosító zsarolóvírusokra egy egész iparág épül. A zsarolóvírusok ellen a leghatásosabb védekezés, ha rendszeresen készítenek biztonsági mentést adataikról. Ezt a mentést ne hálózatba kötött adattárolóra bízzák, hisz a zsarolóvírusok gyakran a külső lemezek adatait is titkosítják.

  1. Vigyázzanak az e-mailben küldött linkkel

Mindig gyanakvással éljenek, ha egy ismeretlen feladótól érkező e-mailben kell egy linkre kattintaniuk. Az adathalász támadások egy közismert szolgáltatót másoló hamis oldalra visznek, ahol bűnözőknek adhatják meg önként adataikat. Helyette a böngészőben kézzel adják meg az ismert webáruházak és az internetbankjuk címét.

  1. Keressék a lakat jelet online vásárláskor

A legtöbb weboldal titkosított, biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál a fel-használókkal, adataikat titkosítva továbbítja. Hogy az adott weboldal biztonságos, onnan tudják, hogy a webböngésző címsora elején egy kis lakat ikon jelenik meg, amelyet „https” követ. Amikor fizetnek, személyes adatokat adnak meg, ezért mindenképp győződjenek meg, hogy biztonságos a kapcsolat.

  1. Ne küldjenek bankkártyaadatokat

Bármilyen hivatalosnak tűnő felszólítást is kapnak, e-mailben vagy szöveges üzenetben senkinek se küldjék el bankkártyájuk adatait. A bankok ilyen úton soha nem kérik az ügyfelek adatait, nem kérnek adategyeztetést, frissítést. Az e-mail vagy üzenet később hekkerek, adataik az adathalászok kezébe kerülhetnek.

  1. Változtassák meg a gyári jelszavakat

A vásárolt, az ajándékba kapott okos készülékeknél sok esetben a gyártó alapból feltett egy jelszót, felhasználónevet. Mielőtt a készülékre bíznák személyes és banki adataikat, házunk védelmét, mindenképp változtassák meg a gyári azonosítókat.

  1. Közösségi megosztás előtt gondolkodjanak!

Lehet, hogy elcsépelt, de ismételten fel kell hívni a felhasználók figyelmét: nem kell mindent megosztani a Facebookon, előbb gondolkodjanak, és utána posztoljanak. Egy poszt örökre megmarad.

Bács-kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

About Post Author