Ónos eső várható!

Másodfokú figyelmeztetést adott ki mára az ország nyolc megyéjére, közöttük Bács-Kiskun megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Holnap (február 1-jén) tovább romlik a helyzet, megyénkben piros, azaz harmadfokú vészjelzés lép érvénybe.

A mai napon az ország északi felében kialakulhat időszakos gyenge havazás, majd délelőttől nyugat felől főként a Dunántúlon már előfordulhat helyenként időszakos kisebb ónos eső. A csapadék intenzitásának növekedése a délutáni óráktól valószínű. Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében lepel-5 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein 5 cm feletti hó is hullhat. Az ország döntő részén (a kb. Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre) jelentős mennyiségű (kb. 1-5 mm) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól az éjféli órákig. Az igen jelentős 5 mm körüli ónos eső (jelen számítások alapján) a kb. Pécs-Budapest vonala térségében valószínű! A rétegfelhőzetből, ködből gyenge hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat a déli órákig. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű, de kora délután a déli országrészben helyenként akár 0, plusz 1 fok is lehet. Az előrejelzés szerint szerdán is sok csapadék várható, eső, ónos eső és hó egyaránt. Főleg a nap első felében további – több megyében jelentős mennyiségű – ónos esőre kell készülni – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.

Nem árt az elővigyázatosság

Ha tehetik, ilyen időjárási helyzetben ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ha útközben jégpályává vált az út alattunk, semmiképpen ne essenek pánikba. Lassan, körültekintően, előzékenyen vezessenek. Télen mindig teli tankkal induljanak útnak. Ha vezetés közben megcsúsznak, vegyék le a lábukat a gázpedálról és a kormányt forgassák a csúszás irányába, hogy megtalálják az egyensúlyt. Tilos a fékezés, mert akkor tovább pörög a jármű!

Ónos eső idején még az utcai gyalogos közlekedés is veszélyes üzem. Idősek ilyenkor semmiképpen ne induljanak el – egy combnyaktörést kockáztatni nem szabad!

Ne feledjék, az ingatlanok előtti járda megtisztítása az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának, bérlőjének) feladata. A síkosság-mentesítést szükség szerint – akár naponta több alkalommal is – el kell végezni, hiszen egy-egy balesetből adódó kártérítés az ingatlan tulajdonosát vagy adott esetben a társasház lakóközösségét együttesen terheli.

About Post Author