Tisztelt hobbi, üdülő-, kiskert tulajdonosok!

Köztudott, hogy Bács-Kiskun megyében nagyon sok tanyás- és üdülőterület, kiskertes külterületi településrész található. A tavasz közeledtével az üdülők, a víkendházak, a tanyák benépesülnek, megindul a mezőgazdasági tevékenység, a kiskertek életre kelnek. Ebben az időszakban a tulajdonosok az otthon tartott mezőgazdasági kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelő eszközöket, vegyszereket, vetőmagokat, üzemanyagot, az ott tartózkodáshoz szükséges személyes tárgyakat, eszközöket (TV, rádió, ruhanemű, élelmiszer, egyebek) már nem viszik haza, azok őrizetlenül maradnak. A bűnözők is tisztában vannak ezekkel a körülményekkel,

Az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat ajánljuk:

Elsősorban a bejutást kell megakadályozni. Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni. Természetesen a pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyú aknától a szerszámtárolóig mindegyik védelméről gondoskodni kell. Létrát sem szabad az udvaron hagyni, felkínálni a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét! Javasoljuk az ajtók biztonsági zárakkal ellátását. Manapság egyre több üdülő és külterület közelében működik vagyonvédelmi riasztórendszert üzemeltető vállalkozás. Mérjék fel ezeket a lehetőségeket is, és ha mód van rá, az épületet szereltessék fel ún. hangos- vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel. A riasztójelzések több helyen a rendőrségre érkeznek, és onnan indul járőr az esemény tisztázására, de működik riasztórendszer más, ugyancsak hatékony megoldással is megszaporodnak a betörések.

Amennyiben a betörő mégis bejutna az épületbe, a lehető legkevesebb értéket találja ott! Értékes híradástechnikai, háztartási és egyéb kisgépeket, eszközöket csak szükséges mennyiségben és időre tároljanak ott! Amikor hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, vigyék haza vagyontárgyaikat!
Az ott maradt értékekről pedig készítsenek leltárt: típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel, de azt se hagyják a házban! Fontos kiemelni, hogy a legtöbb településen működik polgárőr egyesület, melyek tagjai rendszeresen folytatnak bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot. Célszerű velük felvenni a kapcsolatot, mivel igen hatékonyak a települések vagyonbiztonságának fokozásában.

Összegezve a fontosabb teendőket:

Jegyezzék meg!
– a könnyen mozdítható, rendszeresen nem használatos értékeket hazavinni,
– a bejutást meggátolni,
– felvenni a kapcsolatot a polgárőrséggel.
Felmerült kérdéseikkel hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársait a 76 / 513 – 300 – 3127-es telefonszámon, ahol megfelelő tanácsokkal állunk az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek és intézmények segítségére személy- és vagyonvédelmi kérdésekben.

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author