100 millió forint összértékben csalt ki búzát a termelőktől a gyanúsított

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást folytatott csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. Zoltán 49 éves békéscsabai férfi ellen.

A gyanú szerint 2013 őszén egy békéscsabai cég üzletkötőjeként több dél-alföldi településen gazdákat, gazdálkodó társaságokat keresett fel a gyanúsított és ajánlatot tett nekik étkezési malmi búza megvásárlására. P. Zoltán erre a tevékenységre a cég ügyvezetőjétől teljes körű felhatalmazást kapott.

A férfi a termelőknek fizetési halasztással tette meg ajánlatát és kevéssel az akkor épp átlagos felvásárlási ár fölé ígért, így a termelők összesen több mint 100 millió forint összértékben közel 3000 tonna búzát adtak el az ügyintézőnek.

A megállapodások megkötését követően a búza elszállítására rövid időn belül sor került. A termelőket P. Zoltán arról tájékoztatta, hogy a búzát az egyik Békés megyei malomban bérőrléssel fogják lisztté őrölni és az általa képviselt cég a tovább értékesítést követően, határidőben fogja a vételárat megfizetni. A termény elszállításakor a termelők a vevő nevében kiállított és a Békés megyei malomba irányított szállítólevelet kaptak.

A fizetési határidő letelte után a termelők nem, vagy csak kisebb részben kapták meg terményük ellenértékét, ezért feljelentést tettek a sérelmükre elkövetett csalás miatt. Több nyomozóhatóság folytatott eljárást 2016 nyaráig, ekkor a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe vonta az ügyet.

A nyomozás során a Bács-Kiskun megyei rendőrök megállapítottuk, hogy P. Zoltán valójában nem az őt megbízó cég érdekében járt el, hanem saját cégének a gyarapodása miatt vásárolta fel a gazdáktól a búzát. A férfinak az őt megbízó, rendezett cégadatokkal rendelkező társaságra kizárólag azért volt szüksége, hogy a termelők bizalmát elnyerje, ugyanis saját cége tartozásokat halmozott fel. A meglévő partnerek helyett is azért kellettek újak, mert korábbi üzletfeleinek tartozott.

P. Zoltán az általa felvásárolt búzát átszámlázta a saját cégének, majd ezt úgy értékesítette tovább, hogy ez a manőver cégének irataiból ne derüljön ki. A búzamennyiséget több különböző társaságnál értékesítette, de a befolyt bevételből nem teljesített sem az őt megbízó cég felé, sem közvetlenül a termelők felé. A gyanúsított nem fizette ki azt a közvetítőt sem, aki az új üzleti partnerekkel összeismertette és nem fizette ki a búzamennyiséget elszállító fuvarozókat sem.

A rendőrök a nyomozást a napokban befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészségnek küldik meg.

Forrás: police.hu

About Post Author