A gépjárműfeltörések megelőzhetők!

Lopás bűntett elkövetése miatt eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Az elkövető Kecskeméten az uszoda parkolójában egy kecskeméti lakos tulajdonát képező gépkocsi ablakát betörte és abból eltulajdonított 1 db laptopot, navigációs rendszert és 1 db winchestert 500 000 Ft értékben. A keletkezett rongálási kár 100 000 Ft.

Egy kecskeméti lakos telefonon tett bejelentést, mivel az utcán parkoló járművét ismeretlen személy a jobb első ablak betörés módszerével feltörte és eltulajdonította a benne hagyott övtáskát mely tartalma 170.000.-Ft. készpénz volt és személyes iratai.

A hasonló eseteket értékelve kijelenthető, hogy sajnálatos módon az ilyen típusú bűncselekmények kiváltó okait a gépjárművek tulajdonosainak gondatlanságban kell keresni!

Az esetek döntő többségében valamilyen értéktárgy, táska, ruhanemű, tornazsák, lap-top, fényképezőgép, irattárca, GPS, … maradt látható helyen az utastérben.

A MEGELŐZÉS LEHETŐSÉGEI:

Személyes irataikat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait, lakáskulcsokat soha ne hagyják a gépkocsiban! Amennyiben a személyes iratokat és a lakáskulcsokat is eltulajdonították, sürgősen ki kell cseréltetni a lakóház, lakás minden zárját, hiszen az elkövető tudja hová kell menni és nála vannak a kulcsok is!

Ne hagyjanak értékes csomagot, mobiltelefont és egyéb műszaki cikket az utastérben!

A csomagtartó sem értékmegőrző, de legalább nem látható mi van benne. Amennyiben tárgyaikat a csomagtartóban helyezik el, azt ne akkor tegyék, amikor megérkeznek, hanem induláskor, hiszen ezt a mozzanatot is kifigyelhetik a gépkocsi feltörők!

Kombi gépkocsiknál – amennyiben a csomagtartóban nincs érték – inkább húzzák el a takaró rolót: lássa a lehetséges elkövető, hogy nem érdemes feltörni a gépkocsit.

Mindig zárják be az ajtókat, az ablakokat húzzák fel, vegyék ki az indítókulcsot, kapcsolják be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!

Kiszállás után ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó „élességét”!

Elsősorban Önök tehetnek az ilyen típusú bűncselekmények megelőzése érdekében!

Fogadják meg tanácsainkat, mi segítünk!

  Bács-kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author