Marad a köd!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzése szerint az ország nagy részén rossz látási viszonyok nehezítik az előre jutást az utakon a reggeli órákban. Sok helyen a köd napközben is megmarad. A rendőrség óvatosságra int!

Lényegesen nem változik meg az időjárás az Országos Meteorológiai Szolgálattól 2017. február 16-án 3 óra 16 perckor kapott tájékoztatása szerint. Egy anticiklon továbbra is csendes időt biztosít az országban csütörtök estig. Ugyanakkor az alsóbb szintek magas nedvességtartalma miatt viszont ismét nagy területet fed be alacsonyszintű rétegfelhőzet, illetve több helyen fordul elő köd is. Rossz látási viszonyok nagyobb területen elsősorban a Dunántúl középső és keleti tájain, a Duna-Tisza közén, illetve az Északi-középhegység nyugati felén fordulnak elő, itt több helyen csak pár száz méteres, vagy akár még annál is kisebb a látástávolság.

A következő órákban tovább növekszik a borult, ködös terület nagysága, reggelre már a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, illetve délkeleten is hasonló idő várható. Napközben általában borult, párás marad az idő, főként csak a Dunántúl nyugati felén lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. A legtöbb helyen javulnak majd a látási viszonyok, de nagyobb eséllyel a Dunántúl középső és keleti felén, illetve a középső országrészben – főként Pest és Bács-Kiskun megyékben, esetleg néhol Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben – tartósan ködös területek is maradhatnak. A látástávolság ezeken a területeken így továbbra is jóval 1000 méter alatt alakulhat, de szeszélyes területi eloszlásban helyenként akár az 50 métert sem érheti el a belátható útszakasz hossza. A borult, ködös területeken ónos szitálás, hószállingózás bármikor kialakulhat.

Kérjük az utakon közlekedő járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal és körültekintéssel! Járműveik sebességét az út-és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg! Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási és útállapotokról és az ezekből adódó esetleges késést kalkulálják bele a menetidőbe!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

About Post Author