A Roma Kultúra Napja a közösségi házban

DSC_0493

Minden évben április első hétvégéjén ünneplik meg a roma kultúra napját. Ez alkalomból szervezett programot a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat április 9-én, melynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet.

A megjelenteket Rafael János, a szervezet elnöke köszöntötte, a rendezvényt Horváth Szilveszter, a Bács- Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A rendezvény vendége volt Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tagja, Farkas Józsefné, Farkas József, Kecskemét és Hetényegyháza jogvédő egyesületének vezetői, Sztojka István, a Kalocsai Roma Önkormányzat elnöke, Kun Józsefné, a Dunavecsei Roma Önkormányzat elnöke, valamint Rigó János, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője és Dóka Márton, a helyi rendőrőrs parancsnoka.

A magyar és a cigány himnusz elhangzása után adta át a roma kultúra ápolásáért járó elismeréseket Rafael János Jakab Sándor, Rafael Istvánnak és az X-Bár együttesnek. A helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője köszöntőjében külön kiemelte Jakab Sándor munkásságát, akinek nevéhez fűződik a roma kultúra napjának meghonosítása Szabadszálláson.

Horváth Szilveszter, a Bács- Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke a hagyományok megőrzésének fontosságára, azok ápolására, átörökítésére hívta fel a közönség figyelmét. Példaértékűnek nevezte a szabadszállási roma közösség tevékenyésgét, amely példaértékű lehet más települések számára.

Az ünnepélyes pillatanokat követően a helyi és a vendégelőadók műsorát tekinthette meg a nagyszámú közönség. A műsorban közreműködött az X-Bár Együttes, Szórádi Elek, a dunavecsei roma hagyományőrző csoport, Rafael János, a helyi roma hagyományőrző tánccsoport, Sztojka János, Ifj. Sztojka János és a Kalocsai Fiúk Együttes.

A roma kultúra napi rendezvény vacsorával fejeződött be, melynek a Róna vendéglő adott otthont.

 

Képgaléria később.

 

 

 

 

 

About Post Author