A szervezett emlőszűrés szerepe

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Nincs min gondolkodni, a legkézenfekvőbb, bizonyítottan hatékony módszer anyánk, feleségünk, lánytestvérünk, leánygyermekünk életének megvédésére az emlőráktól a szervezett szűrésekben való részvétel.

Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozás a szív- és érrendszerit követően a második leggyakoribb halálok. Évente mintegy 34 000 személy halálát okozzák különböző daganatok, ami napi 90 feletti daganatos halálesetet jelent. A nők körében a leggyakoribb tumor az emlőrák, országosan évi 8 000 körüli új megbetegedést fedeznek fel.

Az emlőben kifejlődő daganat mérete és a szóródás megindulása közötti összefüggés közismert. Minél kisebb a tumor, annál kisebb az áttét valószínűsége. Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata, a mammográfia, bizonyítottan megfelelő módszer az emlők állományában fejlődő kicsiny, még nem tapintható elváltozások kimutatására.

A legveszélyeztetettebb korosztály a 45-65 éves nők, ők kétévente kapnak meghívólevelet emlőszűrésre. Ez a gyakoriság az esetek döntő többségében elegendő biztonságot nyújt. Akinél emelkedett a megbetegedés kockázata vagy elváltozást észlel önmagán, a rutintól eltérő szűrési gyakorlatról a háziorvossal konzultálhat. Két szűrővizsgálat között a rendszeres önvizsgálat ajánlott.

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik, Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. Mindenki a lakóhelye szerint illetékes központban kerül ellátásra.

A rosszindulatú emlőtumor időben felfedezve, korszerű kezelésekkel, nagy eséllyel gyógyítható. Rendszeres szűrővizsgálattal országosan az emlőrák okozta halálozás 35-40%-os csökkenése érhető el.

Az alábbi ábrán Magyarország, Norvégia és Bács-Kiskun megye standardizált emlőrákos halálozása látható. Bács-Kiskun megyében a megjelenési arány magasabb a magyarországi átlagnál, de a norvég megjelenési aránytól elmarad. Ez a megjelenésben jelentkező különbség jól tükröződik a halálozásban is.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

About Post Author