A víz világnapja Szabadszálláson

„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”(Saint-Exupéry)

Március 22. a víz világnapja 1994 óta, mivel az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a „vízválság” korszaka. Azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet. Idén a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola is aktívan csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

 
Előzetes feladatként minden osztály plakátkészítési projektben vett részt. Évfolyamonként más és más folyót, tengert, vízesést, állóvizet kellett bemutatni, minél változatosabb és szemléletesebb módon.
Pénteken reggel iskolánk minden tanulója kék színű ruhában jött iskolába.
A nap folyamán változatos formában, minden tanórán találkozhattak a gyerekek a vízzel. Matematika órán mértek és számoltak a vízzel kapcsolatban, a természetismereti órákon a víz ökológiai fontosságával, és mint élőhellyel foglalkozhattak vele. Történelem órákon a folyók menti nagy letűnt kultúrák kapcsán merült fel a víz jelentősége. Magyar és énekórákon versekben, mesékben és dalokon keresztül kerültek kapcsolatba a vízzel a gyerekek.
A nagyszünetben élőképet kialakítva az egész iskola együtt énekelte a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalunkat, majd egyszerre kortyoltunk nagyot poharainkból.

About Post Author