Adventi hangverseny Szabadszálláson

Immáron 15. alkalommal adott adventi hangversenyt a december 12-én a Szász Károly Református Kórus a szabadszállási gyülekezeti teremben. A koncerten a kórus Dvorak, Mozart, Kodály és Mendelssohn műveiből énekelt részleteket. Önálló produkciók is emelték az est fényét.

Elmaradhatatlan előadás volt Gémes Adrienne zongorajátéka Liszt műveiből. Ferenczyné Koós Anita és Ferenczy Csaba orgonajátékaikkal kápráztatták el a közönséget. Török László tanár Farkas Árpád Alagutak a hóban című kötetéből válogatott szebbnél szebb verseket. Egykori zeneiskolás tanulóból lett tanárnő, Papp- Csővári Dóra fuvola előadásával nyújtott feledhetetlen előadást. Varga Zsófia és Máté Dániel közös produkciója zárta a műsor végét. Máté Dániel zongora- ének és gitár- ének előadása művészi színvonalú volt.
A közönség ismét remek előadásnak lehetett részese az immáron hagyománnyá vált ünnepi hangversenynek.

Süveges- Holczmann Andrea

Szász Károly Református Kórus

A Szász Károly Református Kórus az 1998/1999-es tanév indításakor alakult. Ekkor kezdte működését Szabadszálláson – a református egyházközség fenntartásában – a Szász Károly Zeneiskola.
A kórusalapítás szándékának hívó szavára sokan megmozdultak, s egy ízig-vérig vegyes kórus próbái kezdődtek 1998 szeptemberében. Hétévestől a hetvenhét évesig jelentkeztek a szólamokba a különböző nemű, különböző felekezetű énekelni vágyók. A kórus bensőségességének egyik záloga, hogy magját az a néhány család jelenti, amely több generációval van jelen e közösség életében. Az énekkar mindig nyitva állt a zeneiskolai növendékek számára is, akik így biztonságos keretek között élhették meg a vegyeskari hangzás létrejöttét. Ma közülük már többen felnőttként járnak vissza énekelni. Szilárd alapokat jelentett – s jelent a mai napig is -, hogy minden szólamban szép számmal vannak olyanok, akik – régebbi, debreceni, szombathelyi, kecskeméti, budapesti kórustagságuk alapján – biztos kottaolvasási készséggel, megnyugtató rutinnal és a színvonalas együtténeklés iránti olthatatlan belső igényességgel rendelkeznek.
A közel két évtizedes működés során a kórusirodalom széles skáláját bejártuk. Természetesen repertoárunk alapját az egyházi művek jelentik, Goudimeltől Bachon át a Kodály, Ádám Jenő vagy Gárdonyi művekig. Több kórustagunk is játszik hangszeren (zongora, orgona, gitár, fúvósok ), így adott négyszólamú műveket hangszeres kísérettel szólaltattunk meg.
A zömmel lelkészekből, pedagógusokból, diákokból álló kórus alap-elhivatottsága, hogy a hely szelleméhez – egy alföldi kisváros életéhez -hozzátegye a kóruséneklés által hozzátehető minőségi többletet, előadók és hallgatók örömét, töltekezését remélve ez által. S nem titkolva abbéli hitét, hogy imádkozni legszebben énekléssel lehet.
Az évek kialakították a fellépések, alkalmak ismétlődő rendjét, és jó néhány különleges élménnyel ajándékoztak meg minket. Énekes istentiszteleteken, egyházi és városi ünnepeken, jubileumi hangversenyeken, jótékonysági gálaesteken, egyházmegyei kórustalálkozókon, környező települések meghívásain túl elutazhattunk az erdélyi testvérgyülekezetekhez énekes szolgálatra Koltóra és Kismajtényra, valamint a németországi testvérváros Schönenberg – Kübelberg legjelentősebb kulturális fesztiváljára. A kölcsönösség jegyében fogadtuk is az említett városok kórusait nagysikerű koncertesteken. Maradandó élményt jelentett a kórusnak, hogy énekelhettünk a Budapesti Történeti Múzeumban, a Kálvin téri Református Templomban, a Budapesti Szent Imre Gimnázium jubileumi Daróczi estjén.
Öt ill. tíz éves jubileumi koncertünkről cd-felvételt készítettünk – csakúgy mint névadónk, Szász Károly emlékére – s a befolyt összegeket mindig jótékonysági célra ajánlottuk fel. Koncertjeinken szóló és kamara művek bemutatásával, hangszeres játékával több alkalommal emelte művészi szintre éneklésünket Gémes Adrienne, Ferenczy Csaba, Máté Sándor, Papp-Csővári Dóra. Mi magunk áldottnak, gazdagnak és gazdagítónak érezzük az elmúlt évtizedeket. Szeretnénk hasonló jövőben bízni.

Törökné Novadovszky Nelli kórusvezető

About Post Author