Állítják a székelykaput

Gépzúgástól és kopácsolástól hangos ma (szeptember 18.) reggel óta a városközpont. A szakemberek székelykaput állítanak a Kálvin tér református templom felőli oldalánál. A munkálatokban, melyet maga az alkotó, Both László fafaragómester irányít, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet dolgozói is nagy szerepet vállaltak.  

A népművészeti alkotást a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére helyezik el ideglenesen Szabadszálláson, Petőfi Sándor – újabb kutatások szerinti – szülőhelyén. A gelencei Both László a legismertebb háromszéki fafaragómester munkáját innen szállítják majd el a költő feltételezett nyughelyére.

A gelencei Both László a legismertebb háromszéki fafaragómesterek közé tartozik, főként székely kapuk alkotójaként keresik székelyföldi és külföldi megrendelői. Munkájával mindig időre elkészül. A Both családban öten vannak fiútestvérek, egy kivételével mindenikük farag. A világ azután nyílt meg Both László számára, miután 1999-ben a Magyarok Világszövetsége felkérésére testvéreivel egy nagyobb kaput készítettek a lengyelországi Ószandecre, a klarissza kolostor bejárata elé. Elmondás szerint tizenhat esztendő kora óta készít székelykapukat. Ezidáig mintegy ötszáz darab került ki keze alól. A most elkészült hat méter magas, tíz méter széles alkotást öt ember faragta ki két hónap alatt.

Az avatóünnepséget szeptember 23-án (szombat) 11 órakor tartják.

About Post Author