Az Anyatejes táplálás világnapja

szoptatas_vilaghete

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), 1992-ben augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára.

Ha egy gyermeket legalább az első hat hónapban anyatejjel táplál az édesanyja, az egész életére megalapozhatja az egészségét. Az Egészségügyi Világszervezet a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

Augusztus első hete a Szoptatás világhete. A Szoptatásért Magyar Egyesület idei kampányának jelmondata: „A szoptatás védelme közös felelősségünk!” – a szoptató anyák, szoptatott babák védelmét emeli ki.

Az anyatej nem csak táplálék, védőanyagokat is tartalmaz. Az anyatejes táplálás drasztikusan csökkenti a fertőző betegségek, köztük a legtöbb csecsemőhalált okozó légúti fertőzés és hasmenés okozta halál esélyét.

Az anyatej tartalmaz például immunglobulinokat, amik az immunrendszer optimálisabb működéséhez szükséges fehérjék, ezek pedig ellenállóbbá teszik a kicsik szervezetét a különféle fertőzésekkel szemben.

A kórokozókkal szembeni másik fontos védőelem, amely az anyatejben fellelhető, a baktériumok szétoldódását biztosító lizozim nevű fehérje. Az anyatej nemcsak összetételében, hanem kalóriatartalmában is biztosítja az optimális fejlődést a gyermek számára.

Az anyatejes táplálás további előnye, hogy a baba mellett az anya egészségének is kedvez, ugyanis csökkenti az emlő-, és petefészek daganat kialakulásának kockázatát.

About Post Author