Az országos szúnyoggyérítési program negyedik hete kezdődik

A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program első három hete lezárult, a tervek szerint július 4. és 10. között 41 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 34 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 1300 hektárt kezelnek.
A vérszívók számának csökkentését célzó gyérítés a program negyedik hetében várhatóan a Szigetközben (Mosonmagyaróvári és Győri kistérség), a Balatonnál, a Dunakanyarban, valamint Csorna és a Csepel-sziget térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, illetve Budapesten és Pécsett zajlik.

Az elmúlt héten Békés, Tolna és Zala megyében, valamint a dunaújvárosi térségben hajtottak végre kiterjedt kezeléseket. Ezeken a területeken hirtelen megnövekedett a szúnyogpopuláció, elsősorban a korábbi, jelentős mennyiségű csapadék, és az azt követő meleg időjárás miatt. A vérszívók tenyészőhelyeinek kiterjedtsége a legtöbb területen csökkenőben van. A szakértők szerint Székesfehérvár kezelése sikeres volt, előreláthatólag a következő hetekben a város vonatkozásában újabb gyérítésre nem lesz szükség.

A Duna vízállása az elmúlt napokban csökkent, a visszavonuló víz után számos térségben alakultak ki kisebb ideiglenes tenyészőhelyek. A biológiai lárvagyérítést ehhez igazítva elsősorban a Duna mentén és kiemelten a Szigetközben végezték.

Az országos szúnyoggyérítési program harmadik hetében a munkálatokhoz jellemzően megfelelő volt az időjárás, így a kezelések döntő többsége az előzetes terv szerint megtörtént. A Szigetközben a továbbra is jelentős szúnyogártalom miatt földi kémiai kezeléseket hajtottak végre, továbbá a még mindig tömegesen kelő szúnyogok miatt ezen a héten teljes körű, légi és földi védekezéseket fognak végezni.

 

About Post Author