Beszámoló a Nemzeti Tehetség Programról

Képtalálat a következőre: „nemzeti tehetség program logo”

NTP-MTTD-17-0031 A mindennapi vizünk

 Tevékenység: új kezdeményezésű, 60 órás tanórán kívüli foglalkozás természettudományos élmény és felfedezésközpontú tehetséggondozó program

Foglalkozásokat tartottak:

Csőke József: Vízi járműveket barkácsoltak a diákok a technika teremben.

Jánosi Erzsébet: A vízszennyezést, mint globális problémát beszéltük át. A vízszennyezés okait, hatásait elemeztük, Szabadszállás vonatkozásában betegségekkel kapcsolatos előadásokat tartottak dr.Réthy Aladár és Szűcs Borbála védőnő, kutatómunkát végeztek a diákok a Szabadszálláson működő utcai kutakról, tanulmányozták Lukácsi Bálint „Mozaikok Szabadszállás történetéből 1945-től 1991-ig” pályadíjas művet.

Köhlerné Nagy Ibolya: „A földi vízkészlet összetételével, az éltető ivóvízről, a csöpögő csapról” témakörökben tartottak foglalkozásokat, készítettek figyelemfelkeltő plakátokat. Vezetékes víz Szabadszálláson; Gyógyvizek Magyarországon témakör is része volt a foglalkozásoknak.

Nagy Géza által tartott foglalkozások témakörei: A víz, mint oldószer; A víz összetétele; A víz szerepe az élőlények életében, remek kísérletezéssel teli foglalkozások voltak. Kirándulást tettek Kiskunsági Nemzeti Park Kelemen-széki területére. Szakvezető segítségével bejárták a tanösvény állomásait. Megismerték a szikes puszta néhány növénytani jellegzetességét, valamint a megfigyelő házból távcsövezve  a madárvilág éppen jelenlévő fajait. Megfigyelték élőhelyüket mozgásukat táplálkozásukat.

Skriba Pál: Feldolgozott témaköreik: Magyarország vizei, árvizei; Árvízvédekezés; Folyószabályozás, Vásárhelyi Pál élete. Terepasztalt készítettek. Diákjaink megismerkedtek Magyarország vízerőműveivel. A Bős-Nagymarosi vízierőmű terve: fényképeken, videófelvételeken, tervrajzokon megtekinteték ennek a monumentális erő tervnek a történetét. Megbeszélték, hogy mi valósult meg a tervből, ennek milyen következményei lettek Magyarországre és Szlovákiára nézve.

Két alkalommal egy napos kiránduláson voltak a program résztvevői, élménygazdag programokban, múzeumpedagógiai foglalkozásokban volt részünk. Az esztergomi Magyar környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumba/ Duna Múzeumba, a Tisza-tavi Ökocentrumban és a Kiskörei Vízerőműbe látogattak a tehetségprogramosok. Összegezve: a Nemzeti Tehetség Program támogatásával egy életre szóló élménnyel, tudással gazdagodtak a programban résztvevő diákok és foglalkozásvezetők egyaránt.

Jánosi Erzsébet

Képtalálat a következőre: „nemzeti tehetség program logo”

Képtalálat a következőre: „nemzeti tehetség program logo”

About Post Author