Bizánc – A sárkányölő

Gyermekkoromban nem nagyon fogott meg az írott szöveg. Könyvet csak elvétve vettem a kezembe egészen középiskolás koromig. Az akkor legmeghatározóbb filmélményem, a Csillagok háborúja hatására nemhogy olvasni, hanem egyből írni kezdtem – mondta el legújabb kötetének bemutatóján Pusztai Andrea Szabadszálláson.

 

A kecskeméti születésű Szabadszálláson élő Pusztai Andrea még nem volt húsz esztendős, amikor befejezte első regényét a „Poklok királynőjét”. Publikált Andrea Ann Smith és Winkler Anna néven is, de írt közös novellát Czövek Andreával (Mab Tee) is. A fantasyairól ismert írónő ezúttal három kötetes történelmi regénnyel lepte meg olvasóit, melynek első része „Bizánc – A sárkányölő” már megtalálható a könyvesboltok polcain. A regénytrilógiájának első kötete kiterjedt kutatásokra alapozva fest sokszínű és élettel teli képet a X. századi bizánci udvar intrikáiról, politikai csatározásairól, kiemelt hangsúlyt fektetve a császárság és a magyar kapcsolatok alakulására.
Pusztai Andrea a szabadszállási író-olvasó találkozón elmondta, vonzódik az elveszett civilizációkhoz, többek között Bizánchoz, melynek eszmei és kulturális ajándékai nagyban hatottak a nyugati kultúrára. Készülő könyvének első két fejezetével két kiadót is megkeresett, akik arra kérték, hogy döntse el fantasyt, vagy történelmi regényt kíván írni, mivel a hibrid forma nem jó. Pusztai Andrea a történelmi verzió mellett döntött.
Az írónő megítélése szerint az írók zöme, alkotási módszerüket tekintve két nagy táborra oszthatók. Az „építész” típusúak mozaikokból rakják össze a történetet, míg a „kertészek” hagyják elburjánzani a hajtásokat, amelyet a végén a kellő méretre alakítanak. Pusztai Andrea regényei megírásakor előszeretettel alkalmazza és ötvözi az „építészek” precizitását, illetve a „kertészek” szabadságát.
Az írónő a történelmi regénytrilógia mellett, egy újabb fantasyn is dolgozik. A „Démonok szövetsége” története már összeállt, de jelenleg a Bizánc van előtérben. A trilógia második kötetének munka címe „A zöldszemű kígyó”, a könyvet a tervek szerint karácsonykor vehetik kezükbe az olvasók.

About Post Author