Defibrillátort kapott a város

DSC_1426 DSC_1437 DSC_1439 DSC_1443 DSC_1452 DSC_1458 DSC_1466

Nagylelkű felajánlásnak köszönhetően egy automata defibrillátorral gazdagodott Szabadszállás városa. Az eszközt Pataki Sándor helyi vállalkozó támogatásának jóvoltából sikerült beszerezni. Az életmentő készüléket Pavlovszky Gabriella, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője adta át Darabos József polgármesternek június 12-én, a városházán.

A készülék magyar nyelvű hangutasításokkal segíti az újraélesztés teljes folyamatát. A beépített mellkasi kompresszió-érzékelőnek köszönhetően még akkor is jelez, ha egy laikus személy nem megfelelően végzi a szívmasszázst.

Az eszköz átadását követően, Pavlovszky Gabriella egy oktatás keretében mutatta be a jelenlévőknek a készülék használatát és az újraélesztés folyamatát. Köszönjük mindenkinek, akik szabadnapjukon önként vállalták, hogy részt vesznek ezen az oktatáson.

A most átadott defibrillátor a tűzoltóságon kerül elhelyezésre. Több szempontot is mérlegelve született meg ez a döntés. Mégpedig, hogy a tűzoltóságon 24 órás ügyeletben mindig tartózkodik egy tűzoltó, illetve a tűzoltóság állományából is van kiképezve több személy a készülék használatára. A tűzoltóságon kívül a városban még két helyszínen van kihelyezve defibrillátor, egy a városi sporttelepen, egy pedig az orvosi rendelőben.

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50.000 haláleset szív-keringési eredetű okból következik be. Ebből 20.000 eset a kórházon kívül történik. Ezen esetek 65-85%-ában kamrai szívritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a háttérben, melyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, ami lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését. A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

Szöveg és fotók: Fábián Krisztián

About Post Author