E-kampusz az állatok számára élhető erdőkről

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? – minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza. Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, valamint védelmük és megóvásuk fenntartható módjairól. A felvételeket erdészeti szakirányú hallgatók számára, illetve biológiaórák kiegészítésére, színesítésére ajánljuk.

A WWF Magyarország a \”Kárpáti erdeink kutatása\” című projekt keretében három szakmai előadást rögzített és tett közzé YouTube csatornáján. Az E-kampusz célja, hogy a Kárpátok régiójához tartozó Északi-középhegységen található Natura 2000 élőhelyek és fajok védelmét, valamint a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit minél tágabb közönség számára bemutassa. Az előadások közérthetően, de a szükséges szakmai alapossággal járják körbe az erdei életközösségek, erdőtípusok, valamint a projekt keretein belül kutatott állatcsoportok helyzetét.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője a felvételekkel kapcsolatban kiemelte: \”célunk bemutatni, milyenek azok az erdők, amelyek a denevérek és madarak számára a leginkább élhetőek. Más tényezők mellett például az erdőben található elhalt faanyag, álló és kidőlt holtfa is fontos szerepet játszik a gombák, növények és állatok fennmaradásában; melyek együttesen biztosítják az erdő egészséges működését\” – tette hozzá.

Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek – mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turisták számára is érdekes információkat tartogatnak.

A felvételek elérhetők a WWF Magyarország YouTube csatornáján, vagy az alábbi, közvetlen linkeken:

Dr. Ódor Péter: A holtfa jelentősége az erdei biodiverzitás fenntartásában

Görföl Tamás: Erdőlakó denevérek és védelmük

Bajor Zoltán: A hazai erdők természetessége a madárvilág tükrében

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author