Egészségesebb közétkeztetés: az egészségügyi hatóság is segíti a szolgáltatókat az új szabályok alkalmazásában

Mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben – ez a közétkeztetési rendelet célja. Az új konyhatechnológiai eljárások bevezetésére és megvalósítására biztosított több mint 3 éves átmeneti időszak szeptember 1-jén lejár. Az egészségügyi hatóság az ellenőrzéseket fokozatosan, az őszi hónapokban kezdi meg – tudatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.
Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Egy korábbi, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által 2014-ben közzé tett felmérés azonban azt is megállapította, hogy tejből és tejtermékből a szükségesnél kevesebbet kaptak a gyerekek, az ételek sótartalma pedig jelentősen meghaladta az ajánlott értéket. A táplálkozás-egészségügyi rendelettel ezen a helyzeten is javítani lehet majd.

Az egészségesebb közétkeztetést szolgáló alapelveket az országos tisztifőorvos 2011-es ajánlása fektette le, 2014-ben pedig megjelent a közétkeztetési rendelet. Ennek előírásait a most kezdődő tanévtől, szeptember 1-től már kötelező lesz alkalmazni. A konyhák túlnyomó többsége élt az átmeneti időszak adta lehetőséggel, és fokozatosan új ételeket vezetett be. A folyamat része volt az ún. „Mintamenza” program, melynek sikere bizonyítja, hogy a gyerekekkel az új ízek és az egészségesebb ételek megkedveltethetők.

A rendelet kötelező alkalmazásával együtt az ellenőrzések, mintavételezések is megkezdődnek az ősszel. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik népegészségügyi hatáskörükben eljárva. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők célja elsősorban nem a büntetés lesz, hanem az, hogy segítsék az előírások gyakorlati megvalósításában a konyhákat. Azonban ha visszatérő szabálytalansággal találkoznak, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Mérföldkőnek számít a helyes táplálkozási szokások kialakításában, hogy a gyermekek számára a menzán – immár kötelezően – egészségesebb ételeket szolgálnak fel. Olyan népegészségügyi szempontból jelentős megbetegedéseket lehet ezzel visszaszorítani, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek. Az ÁNTSZ ehhez kéri a szülők partnerségét, támogatását. Ez a célja annak a tájékoztató kiadványnak is, amit a tanév kezdetén 700 ezer magyar tanuló családjához juttat el az ÁNTSZ a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kormányhivatalok segítségével.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author