Egyeztetés a téli felkészülésről, a közös feladatokról

Szakmai egyeztető értekezletet szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a rendkívüli téli időjárási helyzetek hatékony kezelése érdekében, melyen a szolgáltatók, a védekezésben résztvevő szervek, valamint a civil szervezetek képviselői vettek részt.
A tanácskozáson a korábbi évek tapasztalatait dolgozták fel és elemezték a résztvevők, valamint egyeztettek a már végrehajtott feladatokról és az elkövetkező időszak munkamenetéről. A katasztrófavédelem, a rendőrség a mentőszolgálat, a közútkezelő, az M5 autópálya kezelő, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, az Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., a MÁV-START Zrt., a gázszolgáltató, és az áramszolgáltató a Tűzoltó Szövetség és a Polgári Védelmi Szövetség, valamint karitatív szervezetek (Máltai Szeretetszolgálat, Vöröskereszt) együttműködése fontos és meghatározó a védekezésben.

Az extrém időjárási események kezelése komplex, több ágazatot érintő feladat. Minden résztvevőnek fontos és nélkülözhetetlen a munkája. A feladatok végrehajtása csak szervezett együttműködésben valósulhat meg. Ezért lényeges, hogy a védekezésben résztvevő társszervek között gyors és zavartalan legyen az információáramlás, mely jelentősen növeli a mentési munkálatok hatékonyságát.

Az M5-ös autópályát üzemeltető AKA Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatta a megjelenteket, hogy a téli üzemmódra való átállás megtörtént. A technikai eszközök ellenőrzését végrehajtották, felkészültek az utak hó- és síkosságmentesítésére. A rendelkezésre álló hófogókat – a korábbi évek tapasztalatai alapján, azokon a kritikus helyeken, ahol hóakadályok, hótorlaszok keletkezhetnek – kihelyezték vagy a mezőgazdasági betakarítások befejeztével kihelyezik. A megfelelő mennyiségű só és síkosságmentesítő anyag rendelkezésre áll. Rendkívüli hóhelyzet esetén az AKA Zrt. és a közútkezelő is a saját gépállománya mellett szerződéses partnerek bevonásával végzi az utak akadálymentesítését. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság meghívást kapott mindkét szervezet téli üzemeltetéshez használt technikai eszközeinek szemléjére, melyeken részt vett.

Rendkívüli időjárási helyzet esetén a közlekedési társaságok – autóbusz, vonat – 24 órában nyitva tartják várótermeiket.

A megye tűzoltói, mint az elsődleges beavatkozók egy káreseménynél, a nap huszonnégy órájában készen állnak az úton rekedtek és bajba jutottak kimentésére. Munkájukat kiegészítik azok az önkéntes mentőszervezetek (megyei, járási, települési mentőcsoportok), amelyek megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkeznek a feladat ellátására.

A rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésénél azonban elengedhetetlen az egyéni felelősségtudat és öngondoskodás. Rendkívüli időjárási körülmények esetén kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit és amennyiben a kialakult helyzet indokolja, ne közlekedjenek. Ha mindenképpen szükséges valakinek elindulnia, akkor öltözzön az időjárásnak megfelelően, és csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak el. A kocsiban legyen meleg takaró, megfelelő mennyiségű üzemanyag, hólapát, forró ital, és feltöltött mobiltelefon.

Az extrém téli időjárás hatása az idős, egyedülálló tanyán élőknél fokozottan jelentkezik. A tanyán élők kiemelt figyelmet kapnak a tanyagondnoki szolgálattól. Ebben a kritikus időszakban a rendőrség, a polgárőrség, a polgári védelmi és a tűzoltó szövetség tagjai is külön odafigyeléssel követik nyomon az ott élőket.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (bacs.katasztrofavedelem.hu), a Magyar Közút Nonprofit Zrt.(www.kozut.hu), AKA Zrt, (www.aka.hu) valamint a rendőrség (www.police.hu) honlapján megtalálhatók azok a helyes, követendő lakossági magatartási szabályok, amelyeket a lakosság biztonsága érdekében a téli időjárás során javaslunk betartani.

Részletesebben:

http://bacs.katasztrofavedelem.hu/hidegben-hoban-biztonsagban

vagy

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_havazas

 

About Post Author