Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OMME a magyar méztermelés védelméért

honey

A minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött 2016. január 19-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A dokumentumot a két intézmény képviseletében dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és dr. Mészáros László, az OMME elnöke látta el kézjegyével – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 
A NÉBIH és az OMME – a vásárlók és a hazai mézpiac védelme érdekében – egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését, az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrését, valamint az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek visszaszorítását.

Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére. A NÉBIH az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szerveként ismeri el, aki – kiemelt koordináló szereplőként – segíti a hatóságot az ágazatban megjelenő jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében. Az OMME 2005 óta rendszeres mézellenőrzéseket végez, 2015 őszén kezdte meg a hamisítás elleni vizsgálatait új vizsgálati módszer alkalmazásával. Az eredményekről kapott tájékoztatást követően indított hatósági vizsgálatsorozat alapján valamennyi kifogásolt tétel forgalmazását felfüggesztette a hivatal.

Mint ismert 2015 decemberében az országos főállatorvos adatszolgáltatási kötelezettséget rendelte el minden első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozással szemben, ahol az Unión kívülről importálnak mézet. Emellett országszerte fokozott hatósági ellenőrzések is zajlanak.

A most aláírt együttműködési megállapodással a felek remélik, hogy a vizsgálatok a jövőben célzottabbá és még eredményesebbé válnak majd, ezzel is védve a nagy múltú és minőségi magyarországi méztermelés színvonalát.

 

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author