Elkészült a szén-monoxid mérők pozitív listája

Befejeződött a szén-monoxid mérők ellenőrzése. A laboratóriumi vizsgálatok összegzéseként elmondható, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly és idén összesen 42 féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a Hatóság szakemberei szinte valamennyi, a piacon található terméket vizsgálat alá vontak.

 

Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azután rendelte el a pozitív lista létrehozását, hogy a Hatóság tavaly év végi vizsgálata megdöbbentő eredményeket hozott. Akkor 20-ból 19 vizsgált készülék alkalmatlan, vagy nem megfelelő minőségű volt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárságának kérésére a Hatóság munkatársai idén további 22 féle, a kereskedelmi forgalomban fellelhető, illetve ezidáig nem vizsgált terméket ellenőriztek. Ebből a 22 féle termékből 11 féle megfelelt a vonatkozó biztonságossági követelményeknek.

A vizsgálat eredményeinek összesítése alapján elmondható, hogy 30 féle termék (71%), vagyis az összes vizsgálat alá vont CO-érzékelők közel háromnegyede nem felelt meg a biztonságossági követelményeknek, míg 12 féle készülék (29%) teljesítette a vonatkozó szabvány vizsgált előírásait.

A Hatóság – a fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelme érdekében – a veszélyes termékek további forgalmazását megtiltotta.

A vizsgált termékek „pozitív” és „negatív” listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150305_0.pdf

http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_negativ_20150305_0.pdf

 Koszorús László,  fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívja fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Tanácsok:

  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
  • A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak a gyártó által meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

About Post Author