Érzékenyítő tréning az óvodában

Január 23-án, hétfőn délelőtt óvodánk vendégei voltak a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület négy tagja. Az egyesület tagjai sérült embertársaink: Mányik Richárd mozgássérült, aki az egyesület elnöke – kutyusa, Tesla, Loványi Eszter hallássérült – kutyusa, Mák, Sziklai Bengyel Nóra autista – kutyusa, Borsó és Gál Enikő látássérült – kutyusa, Füge.

Egy pályázat útján sikerült megszervezni a programot. A Katica, Maci, Manócska és Mazsola csoport tagjai vettek részt az érzékenyítő tréningen. A foglalkozás célja nem csak a fogyatékosok integrációjának elősegítése, hanem az ép kisgyermekek szociális kompetenciájának fejlesztése. Különböző sérüléssel élő gazdák a segítőkutyáik segítségével, az életkori sajátosságokat figyelembe véve bemutatták a gyerekeknek, hogy milyen módon segítik a kutyusok a mindennapjaikat (pl. tárgy felvétele, szék keresése, járdaszegély jelzése, csengő hangjának jelzése), mennyire okosak és szófogadóak négylábú társaik (pl. pacsi, forgás, tolatás,), illetve játékos élményfoglalkozás alatt megismerhették a gyerekek azt, hogyan kell egy segítőkutyához viszonyulni. A bemutató folyamán őszintén és bátran kérdezhettek a gyerekek vendégeinktől. Az eseményről Somogyi György fényképész készített képeket.

Bízom benne, hogy a tréning után, az óvodapedagógusok munkájának köszönhetően és a szülők segítségével könnyebben elfogadják a gyerekek sérült társaikat, illetve ha életük során sérült emberekkel találkoznak, akkor segíteni fogják őket.

 Nagy Nándorné Szabó Györgyi óvodapedagógus  

About Post Author