Éves autópálya-matricák már elővételben is

Idén először új kényelmi szolgáltatásként már az érvényességi idő kezdete előtt, december 8-ától megvásárolhatóak a következő esztendőre szóló országos és megyei e-matricák – jelentette be Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár 2016. december 6-án, Budapesten – tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A személygépkocsik után fizetendő útdíjak öt éve változatlanok, az autósok 2017. január elsejétől is a megszokott árakon vásárolhatnak e-matricát a hazai gyorsforgalmi utak használatához. A megyei matricák bevezetése óta folyamatos átrendeződés figyelhető meg a rövidebb időtartamban érvényes jogosultságok irányából az éves termékek javára. Az idei év első 11 hónapjában megközelítőleg 12 millió e-matrica fogyott, 7,4 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. A heti és a havi matricák darabszáma átlag alatt nőtt, az éves országos és megyei matricáké viszont jóval átlag felett (kb. 14 százalékkal) haladta meg a tavalyit.

Tasó László elmondta: „A fejlesztési tárca igyekszik elhárítani, megszüntetni az éves matricák beszerzését nehezítő akadályokat, könnyíteni a matricavásárlás feltételeit. Idén először a két éves e-matrica típus, az országos és a megyei úthasználati jogosultság 2016. december 8-ától elővételben is megváltható lesz. A kényelmi szolgáltatás célja, hogy több időt biztosítsunk az autósoknak az éves matricák megvásárlására. A minisztérium a továbbiakban is vizsgálja a szolgáltatások igénybe vételét megkönnyítő informatikai fejlesztések lehetőségét a teljes közlekedési ágazatban.”

„A 2017. évi éves országos és éves megyei matricák érvényességi ideje 2017. január 1-től kezdődik és 2018. január 31-én éjfélig tart. Az elővásárláskor külön felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy ezek az e-matricák 2016 decemberében nem biztosítanak úthasználati jogosultságot” – hangsúlyozta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója. Hozzátette: „az érintett két e-matrica típus értékesítése 2016. december 8-án a NÚSZ Zrt. saját értékesítési pontjain (Rajka, Hegyeshalom), 18 ügyfélszolgálati irodájában, saját elektronikus értékesítési felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, és viszonteladó partnereinél (pl.: benzinkutakon, utazási irodákban), valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját felületein – applikáción keresztül és weben, a társaság 11 önálló e-matricát értékesítő viszonteladójánál és azok felületein (SMS, applikáció, webes felületen) kezdődik meg.”

„A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. örömmel vesz részt viszonteladóival együtt a 2017. évi autópálya-matrica előértékesítésében, hiszen kiemelt szerepet vállal a készpénzkímélő és felhasználóbarát állami szolgáltatások nyújtásában, fejlesztésében és bevezetésében. Társaságunk 2014. július 1-vel – eleinte 6 viszonteladó bevonásával – kezdte meg az e-matrica mobilfizetéssel történő értékesítését. Az elektronikus fizetési megoldások iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint az, hogy jelenleg 15 viszonteladónk kínálja a mobilfizetéssel elérhető autópálya-matricát, ezzel ma már minden felhasználó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szolgáltatót – fejtette ki Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Az elővásárlási lehetőséget biztosító viszonteladók folyamatosan frissülő listája a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (www.nemzetiutdij.hu) és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (www.nemzetimobilfizetes.hu) honlapjain elérhető.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author