Falu épül a pusztában – ÁGOTA Falván vendégeskedett Szabadszállás vezetősége

DSC_6603 DSC_6605 DSC_6654 DSC_6715 DSC_6738 DSC_6749 DSC_6795 DSC_6802 DSC_6803 DSC_6804 DSC_6805 DSC_6844

Egymás után alakulnak és újulnak meg az épületek Szabadszállás és Kunszentmiklós között található Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. A folyamatban lévő beruházásról Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója tartott tájékoztatót október 9-én, a környező települések megjelent képviselőinek.

Szabadszállásról Darabos József polgármester, Bencze Ildikó alpolgármester, Kiss József, a Szabadszállási Római Katolikus Egyházközség plébánosa és Csavajda Márta, az Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője vett részt a tájékoztatón. A találkozó elején a város vezetője a saját maguk által nevelt árvácskából is átadott több ládára valót, melyet ÁGOTA Falva virágosítására ajánlottak fel.

– Köszönöm minden Árvácskánk nevében – ezekkel a szavakkal vette át Kothencz János azokat a virágládákat, amelyekben árvácskapalántákat hozott magával ÁGOTA Falvára Szabadszállás vezetősége. Az ÁGOTA Alapítvány alapítója és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója ezután részletesen bemutatta a vendégeknek az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ építési munkálatait. Mint elhangzott: az ÁGOTA Alapítvány 2018-ban – állami támogatással – vásárolta meg azt a 7 hektáros területet, ahol most a beruházás zajlik. Több ütemben végzik a munkálatokat, a meglévő ingatlanok felújítását és az új funkciókat szolgáló építmények létesítését. A terület rendezését követően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is szolgál majd a központ – tudtuk meg Kothencz János főigazgatótól.

A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Információs és Technológiai Minisztérium nyújtott anyagi támogatást. Az itt álló, leromlott állapotú öt családi ház és a Szent Jobb Lator templom is teljesen megszépült. A további tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is.

Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hiszen a kerítésépítéshez ez a szervezet biztosította a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként. Jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében egy nagy – közel 200 négyzetméteres – és több kisebb méretű filagóriát építenek.

Jövőre, a második ütemben kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szintén ekkor készül majd el a rendezvénycsarnok, illetve az amfiteátrum, mindkettő nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas. Kell is a nagy tér, a komfortos, sokszáz fő ellátására alkalmas infrastruktúra, hiszen a tervek szerint 2022-ben a jubileumi, 25. ÁGOTA tábort már itt, ezen a területen szeretné megtartani az ÁGOTA Alapítvány – mondta el az alapító.

– Nemcsak Szabadszállásnak, hanem a Felső-Kiskunság minden településének fontos, hogy ennek a területnek a megújulását látja. Gyermekként úgy ismertük meg ezt a telepet, hogy mennyire elhanyagolt és egyáltalán nem volt része a környék életének. Amikor egy ilyen összeszedett, nagyon pozitív, mindenki számára fontos tevékenység zajlik itt és valósul meg, azt támogatnunk kell, és kezet nyújtani, hogy amiben csak tudunk, segítsünk – ezekkel a gondolatokkal foglalta össze látogatásának tapasztalatait Szabadszállás polgármestere. Darabos József a saját maguk által nevelt árvácskákból több ládára valót adott, melyet ÁGOTA Falva virágosítására használhatnak. De nem csak virágpalántákkal segítik a terület megújulását, hanem a közelgő faültetéshez is felajánlotta segítségét a polgármester.

(fotók: Fábián Krisztián)

About Post Author