Felújították az I. világháborús sírkertet

Megközelítőleg egymillió forintot költött a szabadszállási I. világháborús sírkert felújítására a helyi református egyházközség. Az átadó ünnepségre november 2-án került sor.

A rendezvényt dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere nyitotta meg, aki bevezetőjében a nagy háború kirobbanásának okairól, majd következményiről beszélt. Elmondta, a négy éves világégésben több mint tizenötmillió ember veszett oda, közöttük kétszázötvenöt szabadszállási katona, akik a fronton haltak hősi halált.

A sírkertet a nagy háborúban elesett katonák emlékére alakítatta ki a református egyházközség. Az évtizedek során az emlékhely állapota fokozatosan leromlott. A sírkert kovácsoltvas kerítése elrozsdásodott, alapja eldeformálódott, a sírkövek kidőltek, a feliratok megkoptak.

Az idei év tavaszán a honvédelmi tárca hadtörténeti múzeuma pályázatot írt ki az I. világháborús hadisírok és síremlékek felújítására. A szabadszállási református egyházközség élt a kínálkozó lehetőséggel. Az elnyert hétszázezer forintból és a mintegy hatvanezer forintnyi önerőből megvalósulhatott a sírkert teljes rekonstrukciója. A tervezés nyolcvanezer forintba került – mondta el Holczmann Mihály.

A munkálatokat Müller Zoltán kőfaragó és épületszobrász végezte el. A rendelkezésre álló keretből elkészült a kerítés új vasbetonalapja, felszíni márványalapjának tisztítása, a kovácsoltvas elemek rozsdamentesítése, festése, a sírkerthez vezető járda és szegély. A szakemberek elvégezték az emlékhelyen álló hét sírkő tisztítását, csiszolását, a feliratok újra festését. A sírkertben lévő obelixre pedig felvésték az „I. világháborúban elhunyt katonák sírkertje” feliratot. Mind ezek mellett örökzöld növényeket telepítettek a megújult sírkertbe – tette hozzá a szabadszállási református egyházközség gondnoka, aki végezetül az emlékhely fontosságát emelte ki. Elmondta, a jövőben az évfordulók alkalmával a város képviselői, egyházai, civil szervezetei méltó helyen róhatják le kegyeletüket, emlékezhetnek meg a világháborús hősökről.

A megújult sírkertet Máté Sándor alezredes, tábori lelkész áldotta meg, a kegyelmi imát Kiss József plébános mondta el. A rendezvény koszorúzással zárult.

Az avató ünnepséget követően a Honvéd Nyugdíjas Klub képviselői emlékeztek az elhunyt szabadszállási katonákra és honvédségi dolgozókra, és elhelyezték a kegyelet virágait a temetőben lévő szabadszállási honvéd emlékhely kopjafáinál.

 

 

 

About Post Author