GFK felmérés kémény ügyben

kemeny

Ötször annyi gondja volt már a tulajdonosoknak a falazott kéményekkel mint az előre gyártott elemesekkel – derült ki a GFK legutóbbi felméréséből.

A többség szakértő véleményét kikérve hozna döntést építéskor vagy felújításkor.

A kémény minden ház kötelező tartozéka, ám a lakosság részéről meglehetősen kevés figyelemben részesül, így például négy válaszadóból három nem tudott említeni egyetlen kéménygyártót sem a GfK legutóbbi, júliusi lakossági megkérdezése során. Az utóbbi években időről időre hevesen változó időjárás következményei, valamint a fűtésrendszerek korszerűsítése pedig mind érintik a kéményszerkezeteket. A nem megfelelő működésből adódó esetleges negatív következményekkel a többség tisztában van, a legelterjedtebb és átlagosan 20 éves falazott kémények közül mégis csak tízből négy kémény esett át eddig felújításon.

A lakosság kéményekkel és fűtési rendszerekkel, valamint a szén-monoxid veszélyeivel kapcsolatos ismereteit vizsgáló GfK felmérési adatai azt mutatják, hogy a Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora – a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve – 20 év.

A házépítési szezonban folytatott online megkérdezés során adott válaszokból kiderül, hogy négyből három megkérdezett hagyományos falazott – azaz téglából, könnyűbetonból, jellemzően habarcskötéssel készült – kéménnyel rendelkezik. A legmodernebb technológiát képviselő előre gyártott elemes kémény a háztartások tíz százalékában, míg a jellemzően legrövidebb élettartamú szerelt kémény a háztartások 30 százalékában található meg.

Az adatok szerint legelterjedtebb hagyományos falazott kémények jelentik a legtöbb nehézség forrását: már minden tizedik tulajdonosnak volt valamilyen problémája falazott kéménnyel, míg hasonló gondokról az előre gyártott elemes, illetve a szerelt kéményekkel kapcsolatban mindössze a válaszadók 2-3 százaléka számolt be. A jellemzően felmerült hátrányok nagy része az égéstermék lerakódásából, illetve a kémény dugulásából adódott. Ötből egy válaszadó a tégla töredezését, a kémény eldőlését vagy leomlását, illetve a nem szakszerű építésből eredő problémát említette. Nagy erejű szél, jégeső, viharos idő tízből egy falazott kéményben okozott már kárt, míg az elmúlt néhány évben egyre szeszélyesebb időjárás a más típusú kéményeknek mindössze 3-4 százalékában tett kárt a megkérdezettek bevallása szerint.

Mindazonáltal a jellemzően magasabb életkorú falazott kéményeknek 43 százaléka volt felújítva megépítése óta, és ezeknek a felújításoknak a 41 százaléka öt évnél nem régebben történt. Ezzel egyidejűleg az előre gyártott elemes kéményeknél, illetve a szerelt kéményeknél a felújítások aránya 14-17 százalékra tehető. Figyelembe véve a rövidtávú fűtéskorszerűsítési tervekről a megkérdezések során beszámolók 24 százalékos arányát, továbbá az államilag is támogatott kazáncseréket és az egyre szeszélyesebb időjárási körülmények következményeit, akár a felújítások arányának növekedése is valószínűsíthető.

A kémény nem megfelelő működéséből adódó következményekkel kapcsolatos válaszok a megkérdezettek ezirányú tájékozottságát mutatják. A nem biztonságos üzemelés esetleges eredményei közül legtöbben (a válaszadók 40, illetve 39 százaléka) a gázmérgezést, fulladást, valamint a visszaszivárgást, azaz az égéstermék nem megfelelő távozását említették, míg a halálos balesetet, mint lehetséges következményt 28 százalék vetette fel. A robbanás, tűzkár, mint lehetséges végkimenet, a megkérdezettek 13 százalékánál jelenik meg.

A vizsgálat rámutat arra, hogy ház építése, felújítása esetén tízből kilenc válaszadó bizonyos munkákat illetően előtérbe helyezi a biztonságot az árral szemben és ugyanilyen arányban tartják fontosnak a megkérdezettek az alacsony energiafelhasználást is. A tudatosság és biztonságra törekvés tükröződik abból is, hogy a minőségi építőanyagok használatát a válaszadók több mint 60 százaléka nagyon fontosnak tartja a fűtési rendszer, a gáz- és villanyszerelés, a hőszigetelés, a ház alapja, a nyílászárók és a kémény esetén, míg kevésbé fontos szerepet játszik az alapanyagok minőségét, a bútorokat, belső falfestékeket, szanitereket és burkolatokat illetően.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author