Harckocsik és Szabadszállás – a harckocsik centenáriuma

A harckocsik harctéri megjelenésének centenáriuma tiszteletére szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásához kapcsolódva tartottak előadást, illetve nyílt kiállítás ma (december 16-án) a József Attila Közösségi Házban a Honvéd Nyugdíjas Klub szervezésében.

A rendezvényt Horváth Balázs ny. ezredes nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a találkozókat két kiemelkedő katonatörténelmi esemény kapcsán szervezték meg. Az egyik a harckocsi harctéri megjelenésének 100. évfordulója, a másik pedig a magyar páncélos fegyvernem megalakulásának nyolcvanadik évfordulója.

Dr. Bonhardt Attila ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattár igazgatója „A harckocsi csapatok szerepe a II. világháborúban” címmel tartott előadást.

A „Harckocsizó emlékek Szabadszálláson” elnevezésű kiállítást Farkas Zoltán ny. mérnök alezredes nyitotta meg. A nyugdíjas klub elnöke részletesen beszélt a tárlat anyagáról. Érdekességként említette meg az akkoriban egyedülállónak számító, a nyílt terepen lévő harckocsik vasúti ki- és berakodását bemutató gyakorlat fotóanyagát. valamint a harckocsizók víz alatti átkeléshez használatos oxigénellátó felszerelését.

About Post Author