Hétvégi közlekedési prognózis

forgalom_lead_3_8_2

Augusztus 12. és augusztus 14. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délután nyugat felől erős felhősödés kezdődik, és estétől a Nyugat-Dunántúlon kisebb esőis kialakulhat. Az északnyugati szél élénk lesz. Igen hűvös lesz a reggel, hiszen 7 és 13 fok közé süllyed a hőmérséklet. Délután sem lesz még nyári meleg: 20 és 25 fok közötti értékeket mérhetünk. Lassan megszűnik a hidegfronti hatás.

 

Szombaton hajnalban és reggel nyugaton borongós idő lesz, elszórtan gyenge esőkkel. Napközben változóan felhős időre van kilátás, csapadékra kicsi az esély. Mérséklődik a szél, és erősödik a nappali felmelegedés: a csúcshőmérséklet már 26 fok körül alakul.

 

Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg az égen, és elszórtanzápor, zivatar is előfordul. Tovább melegszik a levegő, egyre többfelé érjük el a 30 fokos maximumot.

(Forrás: koponyeg.hu)

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

 

M0

 • 2016.08.04-2016.08.14-ig a bal pályatesten a 61+300-32+150 km szelvényben burkolatjavítás és aszfaltozás miatt sávelhúzásos terelés lesz, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016.08.13-2016.08.20-ig a bal pályatesten az 55+800 km szelvényében aszfaltozás miatt a H2 sáv zárására kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

M1

 • 2016. február 11-től folyamatosan a 29+600-31+650 km szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. február 11-től folyamatosan a 39+150-40+200 km szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. február 11-től folyamatosan az 52+300-49+650 km szelvény bal pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
 • 2016. május 18-tól 2016. augusztus 31-ig a 15+000-13+800 km szelvényben a bal pályatesten sávelhúzás van kiépítve a sávok szűkítésével (belső sávszélesség 2,75 m, külső sávszélesség 3,25 m), Tópark, közúti kapcsolatok létesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

 

M19

 • 2016. július 7-től 2016. szeptember 1-jéig a 6+350-7+900 km szelvény jobb-bal pályatesten leállósáv zárás csomóponti ág építése miatt, csomóponti ág építése miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 40 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

M3

 • 2016. augusztus 8-tól 2016. augusztus 14-ig mindkét pályatesten a 185-236 km szelvényben az előző sáv zárására kerül sor az elválasztó sáv kaszálása miatt, mobil tereléssel 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

M7

 • 2016. augusztus 6-tól 2016. augusztus 14-ig 5 órától 15 óra 30 percig mindkét pályatesten a 17+000-60+000 km szelvényben jobb oldali H2 sáv zárására, a bal oldalon pedig a H3 sáv zárására kerül sor sövényvágás miatt, mobil tereléssel 80 km/h sebességkorlátozás mellett.
  A forgalomkorlátozás a jobb és a bal pályán váltakozva történik.

 

 

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

 

Tájékoztatás

 

A „Kamionstop” 2016. augusztus 13. (szombat) 15 órától augusztus 14. (vasárnap) 22 óráig tart.
A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

A Magyarországon áthaladó tranzitforgalom továbbra is erőteljes. A hétvégétől a Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt már elsősorban a belépő irányban lehet hosszabb várakozásokkal számolni, elsősorban a szerb, az ukrán és a román viszonylatban a közúti határátkelőhelyeken.

 

A határmenti turizmus miatt szintén élénkebb lesz a ki és belépő személyforgalom a következő hét minden napján.

 

Ausztria a schengeni belső határokon a volt határátkelőhelyeken, határon átvezető utakon, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

 

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmány érvényességét, a gépkocsi műszaki állapotát, továbbá rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel tekintettel az esetleges várakozásokra és az egyes napokon várható magas nappali hőmérsékletre.

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Zala megye

 

Letenye autópálya határátkelőhelyen szombat délelőtt kilépő irányban 30-60 perc várakozással számolunk személyforgalomban, míg szombat délután, illetve vasárnap délelőtt belépő irányban szintén 30-60 perc lehet a várakozási idő.

 

Letenye autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Letenye közúti határátkelőhely felé terelheti Horvátország irányába.

 

Somogy megye

 

Somogy megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban péntektől hétfőig a nyári idegenforgalmi szezon, illetve a vendégmunkások miatt erőteljesebben megnőhet a közúti forgalom, illetve a vasúti közlekedést választók száma. Barcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalom időnként megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

 

Baranya megye

 

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Udvar közúti határátkelőhelyen, pénteken kilépő, vasárnap belépő irányú személyforgalom megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

 

Bács-Kiskun megye

 

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban akár 60 perc várakozás alakulhat ki pénteken, szombaton kilépő irányban, illetve szombat estétől kezdődően késő estig a belépő irányban, melynek mértéke elérheti a 30-120 percet. Tompa közúti határátkelőhelyen a magyar állampolgárok pénteki, szombati szabadkai bevásárlása mind kilépő, mind belépő irányban tovább növeli majd a forgalmat. A teherforgalomban pénteken kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni.

 

Csongrád megye

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken, szombaton akár 30-120 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban péntek délutántól vasárnap késő estig 30-180 perc várakozás alakulhat ki személyfogalomban. Pénteken és szombaton kilépő irányú teherforgalomban 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

 

A Röszke autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Röszke, Tompa és Ásotthalom közúti határátkelőhely felé terelheti Szerbia irányába.

A Szeged környékén élőknek gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tiszasziget felé kerülni, amely közúti határátkelőhely 7-19 óra közötti nyitva tartású. Ezen a határátkelőhelyen a nyitáskor, illetve a záráskor alakulhat ki forgalomtorlódás.

 

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban pénteken és szombaton 60-180 perc, míg a személyforgalomban belépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap 30-60 perc várakozással lehet számolni.

 

Békés megye

 

Békés megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk jelentős várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén strandszezon miatt a személyforgalomban kialakulhat forgalomtorlódás.

 

Hajdú-Bihar megye

 

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. augusztus 13-án 8 órától 16 óráig 120 perc, 2016. augusztus 14-én 22 órától 2016. augusztus 15-én 6 óráig szintén 120 perc várakozás kialakulásával számolunk. A belépő teherforgalomban 2016. augusztus 14-én 22 órától 2016. augusztus 15-én 3 óráig 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen 2016. augusztus 13-án 8 órától 17 óráig és 2016. augusztus 14-én 8 órától 17 óráig a be- és kilépő irányban 30 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

Ukrán viszonylatban vendégmunkások nyári szabadságra történő hazautazásával kell számolni, ami egyes időszakokban jelentős torlódást okozhat.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn reggel belépő irányban, melynek mértéke 30-180 perc lehet. Kilépő irányban szombaton 30-120 perc, illetve vasárnap hajnaltól egészen hétfő estig 30-180 perc várakozással kell számolni a személyforgalomban. A teherforgalomban forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-180 perc is lehet.

 

A 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

 

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

 

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban szombaton 60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30-90 percet is.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá kilépő irányban délután, esti órákban 60-120 perc várakozással lehet számítani.

 

Vállaj közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban a délutáni és az esti órákban 15-30 perc várakozással lehet számítani.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

 

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval. A nyári időszakban forgalomnövekedés tapasztalható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mivel nagyobb számban indulnak charter járatok, emiatt javasoljuk az utazóknak, hogy időben érkezzenek ki a terminálra.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

 

About Post Author