Irodalmi barangolás József Attila születésnapján

Tizenkilenc, diákokból, tanárokból álló csapat barangolta be április 11-én Szabadszállás nevezetességeit a költészet napja alkalmából. A helyi Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében lezajlott idei „Literatúra” Vörösmarty Mihály Szózatához kacsolódott.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt Török László, a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola volt tanára hozta létre. A kezdeményezés legfontosabb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a költészet fontosságára, a versek szépségére, a helyi értékek, hagyományok megismerésére.

A kijelölt állomásokon a résztvevőket irodalommal kapcsolatos feladatok várták. Versszakokat kellett megjeleníteniük, rajzban ábrázolniuk. A tájházban és a helytörténeti gyűjteményben bepillantást nyerhettek a régmúlt lakhatási szokásaiba, megismerkedhettek a berendezési tárgyakkal, használati eszközökkel.

A temetőben virágot helyeztek el Prielle Kornélia, a 19. század kiemelkedő színésznője, Petőfi Sándor fiatalkori nagy szerelme, valamint József Attila nagyszüleinek sírjára.

A megfáradt „vándorok”  Kossuth-kifivel csillapíthatták éhségüket, végezetül közösen elénekelték József Attila: Kertész leszek című megzenésített versét.

 

About Post Author