Jól szolgál a térfigyelő kamerarendszer

http://www.dreamstime.com/-image20238202

Beváltotta a hozzáfűzött reményeket a tavaly nyáron üzembe helyezett térfigyelő kamerarendszer Szabadszálláson. Az eltelt tizenkét hónap alatt jelentősen visszaesett a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma, illetve kevesebb volt a sérüléssel járó közúti baleset.

Mint köztudott, tavaly nyáron üzemelték be a térfigyelő kamerarendszert Szabadszálláson. A rendőrség javaslatát figyelembe véve a képrögzítő berendezéseket a város bevezető útjainál, a legforgalmasabb csomópontokon, illetve a város azon területein szerelték fel, ahol legtöbb bűncselekmény és szabálysértés történik.

A kamerák képminősége olyannyira kiváló, hogy még a nagy sebességgel haladó gépjármű rendszáma, a személyek arca, ruházata is beazonosítható. A berendezések elhelyezésénél arra is ügyeltek a szakemberek, hogy az éjszakai felvételek is jól hasznosíthatóak legyenek.

Az elmúlt egy esztendő alatt a térfigyelő kamerarendszer nagyban elősegítette a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját.

A kamerafelvételeknek köszönhetően került rendőrkézre jó néhány biciklitolvaj, kocsi feltörés, halált okozó testi sértés elkövetője, és fogtak el közözött személyeket is a hatóság munkatársai. Előfordult, hogy  a  hátán lévő tetoválás alapján sikerült beazonosítani egy kerékpáron menekülő lakásbetörőt.

A rendszer mindezen túl alkalmas arra is, hogy az illetékesek nyomon tudják követni a közutak állapotát, a lehető leggyorsabban el tudják hárítani a balesetveszélyes helyzeteket (úttestre dőlt fák stb.), tömegrendezvényeknél figyelemmel kísérhető a tömeg mozgása, útzár esetében a forgalomelterelés hatékonysága.

A térfigyelő kamerarendszerből nem csak a helyi hatóságok profitáltak, a rögzített képek a környékbeli települések rendőrőrsei, a megyei főkapitányság munkáját is elősegítették.

A hatékonyság növelése érdekében célszerű a rendszer bővítése, újabb kamerák elhelyezése, ami megkönnyíti a bűnelkövetőkkel szembeni eljárások lefolytatását, lerövidíti a nyomozások idejét – tájékoztatta lapunkat a rendőrségi beszámoló alapján dr. Báldy Zoltán polgármester.

 

About Post Author