Kiemelt figyelem az adventi időszakban

Az ünnepekre készülődés időszaka veszélyeket is rejthet magában. Az év végi ünnepek közeledtével a személy- és gépjárműforgalom növekszik a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk vagyon elleni jogsértés áldozatai.

 

A megelőzés érdekében az ünnepi időszakban a rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a polgárőrökkel, valamint a közterület-felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival.

 

Az év végi ünnepeket sajnos nem csak a jóérzésű emberek várják, hanem egyes bűnelkövetők is. Odafigyeléssel azonban sok esetben elkerülhető az áldozattá válás. Az alábbi óvintézkedések betartásával megnehezíthetik az elkövetők dolgát.

 

Mindig ügyeljenek értékeikre! Pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsák, azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot! Tömegközlekedési eszközön ne hívják fel a figyelmet értékeikre azzal, hogy például nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják annak pontos helyét!

 

A pályaudvarokon és a vonatokon fokozottan vigyázzanak csomagjaikra, azokat ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket!

 

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

 

A gépjárműveik ajtaját, az ablakokat és a napfénytetőt zárják le még akkor is, ha csak rövid időre távoznak! Lehetőség szerint parkoljanak kijelölt parkolóban, illetve térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig kivilágított helyen! Parkolás után ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy! Amennyiben feltörték autójukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja!

 

Egyre többen szerzik be online vásárlás útján a szeretteiknek szánt meglepetéseket. Ők alaposan nézzék meg, honnan és mit rendelnek, valamint mikor fizetnek a megrendelt termékért. Az internetes csalások elkerülése érdekében lehetőség szerint utánvétellel fizessenek a megrendelt ajándékért, miután meggyőződtek a kiszállított csomag tartalmáról! Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében!

 

A trükkös csalók részére is jó alkalom az adventi időszak. Ők leggyakrabban adománygyűjtés ürügyén kopogtatnak be otthonaikba vagy az utcán szólítják le az állampolgárokat. Pénzt kérnek és gyakran kapnak is, holott a bejegyezett adománygyűjtő szervezeteket minden esetben csekk befizetésével lehet támogatni.

 

A jogsértések megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat, hogy az ünnep mindenki számára valóban ünnep lehessen!

 

Amennyiben bűncselekményt észlelnek, illetve annak áldozatává válnak, hívják az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét!

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

About Post Author