Könyvtári évértékelő

A 2020-as év céljait a járványügyi helyzet, és az ezzel kapcsolatos kormányzati döntések többször is átírták. Az év kezdeti célja a továbbfejlődés volt, és hogy megőrizzük szerepünket a város lakóinak életében, tudják, hogy van kihez fordulniuk. Címszavakban összefoglalva a 2020-as év jóval több munkát, és rengeteg újdonságot hozott a nehézségek ellenére is. A tavaszi kényszerű zárás alatt nemcsak megoldottuk a kötelező leltárt, hanem többek között bevezettük a „Házhoz megy a könyvtáros” és a „Tanulássegítő szolgáltatást”, megjelentünk az Instagramon, elindult YouTube-csatornánk, ősztől pedig a „Könyvtár-kapu” szolgáltatással tudtuk a lakosok igényeit kielégíteni. A Facebook oldalunk eközben a település egyik legkövetettebb oldala lett! Ezen a felületen nemcsak helyi, hanem több könyvtárszakmai és külföldön élő követőnk is lett. A megyei napilapba több, mint tízszer kerültünk be ötleteinkkel, újításainkkal, ezáltal a megyén belül is jobban megismerhettek minket. Ennek is köszönhetően lettek használóink például Fülöpszállásról, Szalkszentmártonból. Mindemellett rengeteg előkészítés és munka árán kialakítottuk, és a nyár végén átadtuk a Tini-Kuckót is!

Mindezek ellenére a 2020-as év mégsem szólhatott másról, mint a kármentésről, vagyis a lehető legtöbb olvasó megőrzéséről. A legnagyobb vesztesek, veszteség a gyerekek lettek. Ők azok, akik jelentős mértékben eltűntek az év folyamán. Vélhetően több év, évtized munkája veszett oda, és rengeteg erőfeszítés lesz őket visszacsalogatni könyvtárunkba. A lehetőségekhez képest elégedettségre ad okot a magas látogatási szám, hiszen tavaly 9559 használat történt intézményünkben, ami természetesen kevesebb az előző éveknél, de a tavalyi év történései után ez nem meglepő (átlagosan 11 percenként tért be, használta könyvtárunkat valaki). Gyakorlatilag üresjárat nélküli a nyitva tartási idő. A kikölcsönzött dokumentumok száma még így is magas (13652 db). Az évben, -amikor lehetett- összesen 30 rendezvényt szerveztünk, amiken több, mint 1500-an vettek részt. Rengetegen vesznek igénybe irodai szolgáltatásokat, az ügyintézéshez szükséges dolgokat is itt intézik. Az orvosi papírok fénymásolásától kezdve, az igazolvány kép készítésén keresztül a telefonszám aktiválásig bezárólag a legkülönfélébb ügyekben is számíthatnak ránk a település lakói. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre inkább elterjednek szolgáltatásaink. Összességében elmondható, hogy könyvtárunk látogatottsága kiemelkedően magas, a rengeteg különféle irodai szolgáltatásra napi szinten sokan tartanak igényt, ami mindenképpen pozitív.

Reméljük hamarosan ismét ajtón belül is fogadhatjuk használóinkat, olvasóinkat és újra színesebbnél-színesebb rendezvényekkel, programokkal várhatjuk az érdeklődőket. Addig is kérem használják bátran a „Könyvtár-kapu”-t, vegyék igénybe egyéb szolgáltatásainkat, valamint kövessenek minket közösségi oldalainkon, hiszen a leggyorsabban ott tudunk tájékoztatni aktuális történéseinkről. Kívánok mindenkinek egészségben és olvasásban gazdag 2021-es esztendőt. Vass Roland, szakmai vezető

 

Könyvtári programok 2021. január-április:

 

Január 19-22: Felismered? –  Helyismereti játék online formában

Február: Farsangi emlékek – Kiállítás régi rendezvényeink fotóiból a könyvtár ablakaiban

Február 26: Wass Albert Felolvasó Maraton – online

Március 15. – Emlékezünk hőseinkre – kiállítás

Március vége: Veszíts el egy könyvet!

Március vége: Internet Fiesta – online

Április eleje: Húsvét a könyvtárral – részletek később

Május eleje: Madarak és fák napja – részletek később

 

Programjaink és terveink az aktuális járványügyi szabályok miatt változhatnak. A pontos részletek, az aktuális hírek miatt kérjük keressék plakátjainkat, érdeklődjenek telefonon, e-mailben, vagy kövessék oldalainkat!

 

Elérhetőségeink:

Telefonszámunk: 06-76-800-111

E-mail címünk: konyvtar@szabadszallas.hu és szabadszallasikonyvtar@gmail.com

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/konyvtarszabadszallas/

Instagram profilunk: https://www.instagram.com/szabadszallasikonyvtar/

YouTube csatornánk: https://www.youtube.com/channel/UCVTuyTMdMh1toLAry341tyg

About Post Author