Koszorúzással emlékeztek a népzenekutatóra

Huszonkét éve, ezen a napon hunyt el Dr. Kálmán Lajos zenepedagógus, népzenekutató. Az évforduló előtt egy nappal, november 6-án a város vezetésének részéről Darabos József polgármester, illetve a Kiskun Népdalkör tagjai koszorúztak Dr. Kálmán Lajos szülőházánál lévő emléktáblánál. A népdalkör a koszorúzást követően elénekelte Kálmán tanár úr kedvenc dalát, az Utca, utca, de bánatos utca kezdetű népdalt is.

Darabos József polgármester helyez el koszorút

Kálmán Lajos 1921. szeptember 5-én született Szabadszálláson. A családi hagyomány már gyermekkorában a népzene felé fordította, felfigyelt gyönyörű dalainkra, amelyeknek később gyűjtője lett. Nagy érdeklődéssel fordult a Kiskunságban élő emberek világa, kultúrája, hagyományai felé, fél évszázadon át kutatta, mentette a Duna-Tisza közi magyarság, kunság dallamait, szövegeit, szokásait. A megyeszékhely környékén kezdett gyűjteni, kerékpárral járta a vidéket, „kerékpáros népdalgyűjtőnek” is nevezték.

Dr. Kálmán Lajos népzenekutató

1947-től haláláig a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola tanára, tanszékvezetője volt. Tanítók és óvodapedagógusok százait oktatta, nevelte a zene, a népművészet, ezen belül népdalkincsünk szeretetére. Nevéhez fűződik az 1967-ben első alkalommal megrendezett és még napjainkban is élő Kecskeméti Népzenei Találkozók sorozatának elindítása neves írók, költők, zeneszerzők részvételével.

A Kiskun Népdalkör vezetője, Kovács Imréné is elhelyezte az emlékezés virágait

Kálmán Lajos életműve kerek egész volt, amely átívelt a népdalgyűjtésen, népzene kutatáson, oktatáson és pedagógián, a népzene terjesztésen, kórusvezetői, kórus szervezői és zeneszerzői tevékenységen, egyházi zeneanyanyelv kutatáson, egyházi zeneszerzői és presbiteri tevékenységen.

Munkásságát több díjjal is elismerték a Bács-Kiskun Megyei Művészeti Díjtól kezdve a Kecskemét város díszpolgári címén át a halála évében megkapott Életfa Díjig.

Szabadszálláson a 2000-es év óta, minden év novemberében népzenei találkozóval állítanak emléket dr. Kálmán Lajos munkásságának. Sajnos az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt ezek a találkozók elmaradtak.

(Felhasznált forrás: Kálmán Flóra és Kovács Levente: Emlékezés a 100 éve született Dr. Kálmán Lajos népzenekutatóra c. írás).

About Post Author