Közeleg a karácsony!

A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülődnek az emberek. Sajnos a bűnelkövetők is! Odafigyeléssel elkerülhetik, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak!
Az ünnepi bevásárlás során pénzüket, pénztárcájukat úgy helyezzék el, hogy avatatlan szemek ne lássák. Ha elő kell venniük, akkor legyen mindig a látóterükben, vagy közvetlenül a kezüknél. Folyamatosan érzékeljék, lássák pénzüket, pénztárcájukat. Otthon tervezzék meg, hogy szeretteiknek milyen összegért fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magukkal! Ha lehet, ne egyedül vásároljanak.
Lehetőség szerint fizessenek bankkártyával!
Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba!
A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata. A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetik a gépkocsi rongálásos feltörését oly módon, hogy abban látható helyen semmilyen értéket nem hagynak. Az üres táska, doboz is figyelemfelkeltő lehet!
Ne restelljék egy nagy értékű ajándéktárgy megvétele után – pl. televízió – a vásárlást megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeik mellett!
Bankkártyájukat is veszély fenyegetheti!
Természetes a bankautomaták használata, a bankkártyával való pénzfelvétel, fizetés! Sajnos erre a bűnözők is felfigyeltek, figyelhetik mozgásukat, elvehetik értékeiket!
Az ilyen bűncselekmények elkövetése is megelőzhető.
Ne éjjel vegyenek fel pénzt az automatákból!
Ne egyedül tegyék ezt, csak ha mindenképpen szükséges!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author