Kultúrházak éjjel-nappal Szabadszálláson is

Második alkalommal csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozathoz a Szabadszállási József Attila Közösségi Ház. A szervezők a programokat az idén is úgy válogatták össze, hogy minden korosztály megtalálja közöttük a kedvére valót.

 

Az országosan meghirdetett Kultúrházak éjjel-nappal programban idén a fő hangsúlyt az élő zene kapta, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a közösségi művelődési intézmények és közösségi színterek meghatározó szerepet töltenek be a hangszeres és énekes könnyű-, komoly- és a népzene társadalmi, közösségi bázisának folyamatos szélesítésében, az együttesek, csoportok működési feltételeinek és szakmai hátterének biztosításában. Kapcsolódva a tematikához a szabadszállási közösségi házban ma (február 6-án) a nemrégiben alakult Különjárat és a régióban már jól ismeret Zacc Együttes adott koncertet a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében.

 

A Különjárat együttest tavaly novemberben három szabadszállási fiatal hozta létre. A Varga Zsófi (ének), Deák Tamás (szólógitár), Máté Dani (gitár, ének) alkotta formáció versek megzenésítésében „utazik”. Remélik, nemsokára egyre többen „szállnak fel” az induló Különjáratra.

 

A Zacc együttes 2012 decemberében kezdte próbáit. A csapat tagjainak többsége gyermekkora óta kötődik a népzenéhez, többen néptáncolnak, ugyanakkor más jellegű hangszeres könnyűzenével is foglalkoznak. Innen ered a következő párosítás ötlete, ami manapság nagyon népszerű a Kárpát-medencében is: olyan zenei stílus kialakítása, amely ötvözi a népzenét különböző könnyűzenei stílusokkal. A csapat autentikus magyar népdalokat ötvöz modern ritmikával, gitár és dob kísérettel. Zenéjük ütemére szívesen táncra perdülnek kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt.

About Post Author