„Lélekrezdülések”

A szegedi születésű, Kiskunfélegyházán élő Szűts Tamás szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 11-én a József Attila Közösségi Ház galériájában. A tárlatot Dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere nyitotta meg. A kiállítás megnyitót az X-Bár Együttes műsora tette teljessé.

 
Szegedi születésű, jelenleg Kiskunfélegyházán élő Szűts Tamás szobrász több mint négy évtizede jegyezte el magát a képzőművészettel. A mesterfogások elsajátításában Fritz Mihály és Lapis András szobrászművészek segítettek. Tápai Antal a rézlemez domborításához- trébeléshez – adott át saját tapasztalataiból. Munkái között műfajuk szerint érmek, kisplasztikák, domborművek, figurális-, és nonfiguratív munkák, míg anyagát tekintve a terrakottától a rézlemezen, bronzon át a különböző kövekig minden megtalálható. A kőfaragás alapjait és a mesterség titkait Fritz Mihály szobrászművésztől és Kocsis László kőfaragó- kőszobrásztól tanulta.
Jelenleg a Magyar Szobrász Társaság vezetőségi tagja.

A Kecskeméti Cifrapalota (Képtár) és a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum közgyűjteménye őriz több darabot Szűts Tamás munkái közül. Érmei, kisplasztikái az izraeli Jeruzsálemtől a dániai Kjellerupig eljutottak.
Kollektív kiállításokon eddig több mint 150 alkalommal vett részt, közöttük: Szegeden, Budapesten, Szabadkán (SRB), Odesszában (Ukrajna), Braunfelsben (D), Szentendrén, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Vácott.

Ez idáig mintegy 40 önálló kiállítással büszkélkedhet. Szegeden, Kiskunfélegyházán, Budapesten, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Kalocsán, a dániai Silkeborgban láthatták a művészetek iránt érdeklődők Szűts Tamás munkáit.

Szűts Tamás nem csak érmei és kisplasztikái révén ismert. Az alkotó szíves készít domborműveket, köztéri szobrokat is.  A több mint harminc köztéri és közintézményi munkája között található többek között a fülöpjakabi, a kunszállási, a móricgáti Millenniumi Emlékmű, a kiskunfélegyházi Európa Ivókút, a Hunyadi János oszlopszobor Ősi, Polgármesteri Hivatalánál és a Sas szobra ; Zarándokok Kútja Veszprémfajszon; az Életfa, az ausztriai Hohenbrugg – Weinberg városában felállított , az orgoványi Dr. Tóth Zoltán emlékmű: Kecskeméten látható Szűts Tamás Szent Kristóf életnagyságú kétalakos bronz szobra.
Hiszem, hogy amíg Isten dicsőségére és az emberek gyönyörűségére dolgozni tudok, élni fogok! – vallja Szűts Tamás.
A remekbe szabott alkotásokat látva bizton állíthatom, Szűts Tamás sokáig fogja gyönyörködtetni munkáival a műértő közönséget – mondta el megnyitójában Dr. Báldy Zoltán.

A köszöntőt követően Szűts Tamás beavatta a közönséget az alkotások születésének műhelytitkaiba.

About Post Author