Lezárult a szén-monoxid érzékelők őszi vizsgálata

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az idei fűtési szezon kezdete előtt ismét elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elvégezte a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek őszi vizsgálatát – tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 
2015 október-novemberében 12 féle termék mintavételezése történt meg, amelyből hetet eddig még nem vizsgáltak, öt típus pedig a korábbi ellenőrzés során megfelelőnek bizonyult. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapították, hogy 9 féle termék megfelelt a vonatkozó szabvány előírásainak, míg 3 féle készülék nem teljesítette a követelményeket.

A hatóság ismételt termékvizsgálatot is lefolytatott, hiszen a tavaszi időszakban már ellenőrzött termékeket újra vizsgálat alá vonta. A korábban ellenőrzött és akkor megfelelőnek minősített 5 féle érzékelő közül 4 féle most is megfelelt a laborvizsgálati eredmények alapján, míg 1 fajta nem volt megfelelő. Ezt a terméktípust így a hatóság pozitív listájáról eltávolították. Az NFH tehát a mostani vizsgálatkor azt is ellenőrizte, hogy a gyártók folyamatosan gondoskodnak-e a termékük biztonságosságáról.

Kara Ákos államtitkár elmondta: „A vizsgálatok alátámasztották, hogy milyen fontos a termékek ismételt ellenőrzése. Biztonságot akarunk nyújtani a magyar családok, fogyasztók számára, ezért a jövőben is rendszeres lesz a szén-monoxid érzékelők vizsgálata.”

Az elmúlt három év négy vizsgálatának fontos eredménye, hogy a vállalkozások egyre inkább csak az NFH pozitív listáján szereplő termékeket forgalmazzák. Az NFH által eddig összesen vizsgált 50 féle termékből 16 termék található a pozitív listán, míg a negatív listán összesen 34 fajta készülék szerepel. Az ellenőrzött szén-monoxid érzékelők harmada felelt meg tehát a vonatkozó szabvány vizsgált előírásainak. A termékek pozitív és negatív listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján (www.nfh.hu) elérhető.

„Összességében elmondható, hogy mostanra a szén-monoxid érzékelők piaca jelentősen letisztult, ugyanakkor néhány vállalkozás az előírásokat figyelmen kívül hagyva még mindig megpróbál nem megfelelő termékeket forgalomba hozni. Emiatt 2016-ban a fogyasztóvédelmi vizsgálatok két legfontosabb területe az árubemutatók mellett ismételten a szén-monoxid érzékelők ellenőrzése lesz” – mondta Szente István, az NFH főigazgatója.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author