Litera-túra 2015

Az évek óta hagyományos költészet napi (április 11.) Litera-túrára a Föld napi projekthét lezárásaként került sor. Április 17-én újra vándorló gyerekcsapatok népesítették be városunk utcáit. Bár az időjárás nem volt éppen kegyes hozzánk, ez cseppet sem szegte kedvünket.

Ebben az évben a család témája köré épültek a túra állomásainak feladatai.   Előzetes feladatként minden osztály menetlevelet készített, melyen szabadon választott formában és technikával megjelenítve szerepelnie kellet József Attila családjának.
A rajzos, kreatív feladatok az iskola előtti aszfalton folytatódtak, ahol szülői segítséggel készített minden osztály egy-egy illusztrációt Arany János verséhez. Sajnos, a műveket nem sokáig csodálhattuk, az eső elmosta  azokat.

A csoportok az iskola udvarából indultak, majd virágot helyeztek el a József Attila és Petőfi szobroknál.  A könyvtárból, játékos kvíz feladatok megoldása után mehettek csak tovább a közösségi házba, ahol Arany János Családi kör című verséből kiemelt sorokat kellett dramatizálni.
A Helytörténeti Múzeumban azokat a régi tárgyakat kellett megkeresni és felismerni, melyek  a családok mindennapi használati tárgyai lehettek, majd a  tájházban a több mint 100 évvel ezelőtti  életteret nézhették meg a gyerekek.
A felsősök mint minden évben, idén is elvitték az emlékezés virágait Prielle Kornélia és József Attila nagyszüleinek sírjára.

Az iskola aulájába visszaérve József Attila Kedves Jócó című versét megelevenítve a gyerekek 5 forintért „kuglert” vásárolhattak Szívós László felajánlásának köszönhetően és libazsíros kenyeret ehettek limonádéval leöblítve az SZK-s szülők jóvoltából.  A túra indulásakor készített csoportképek jelképes családfaként egy óriási fa ágait díszítették, mire a gyerekek visszaértek az iskolába. A menetlevelek feltűzése  után a délutánt  a Zacc együttes koncertje zárta.
Ebben a tanévben vendégeket is fogadtunk, a kunadacsi iskola 10 fős csapata és a szülők csapata is részt vett irodalmi túránkon. Köszönjük , hogy az időjárás viszontagságai mellett is kitartóan járták végig az állomásokat.
Köszönjük Gulyás Sándor művelődési ház vezetőjének osztály-fotóit, Gyenes Mónika és Szűcs Sándor élvezetes bemutatóit, a Reál üzletlánc uzsonnáját, a Zacc együttes koncertjét, az iskolai DÖK és a Talentum alapítvány támogatását és nem utolsó sorban minden kolléga munkáját!

 

About Post Author