Mádi Sándort köszöntöttük

DSC_0002 DSC_0003 DSC_0006

November 16-án ünnepelte 90. születésnapját Mádi Sándor nyugállományú alezredes, akit ebből az alkalomból a város nevében Dr. Báldy Zoltán polgármester és Storchné Somogyi Eszter jegyző asszony is felköszöntött. Sanyi bácsi életének történetét is felelevenítette a jelenlévőknek amit az alábbiakban közlünk. 

Nagyhalászban születtem 1928. november 16-án. Szüleim paraszti származásúak voltak, hárman voltunk testvérek. Az elemi iskola elvégzése után helyben dolgoztam, előbb egy gyógynövénytelepen, ahol mentaszedés, szárítás, csomagolás volt a dolgunk. Mivel a gépek nagyon érdekeltek, a Gépállomás vezetése ösztöndíjasként Budapestre küldött dízelmotor-szerelői iskolába a Hofherr-gyárba inasnak.
Az iskola elvégzése után sorkatonai szolgálatba hívtak Piliscsabára. Az alapkiképzés után a PBiz. és a Parancsnokság javaslatára a Petőfi Sándor Akadémiára kerültem. Először a 28-as aknavető dandárnál kaptam beosztást, Polgárdiban.
A hadsereg fejlődése során a tiszti állományt áthelyezték más-más alakulatokhoz, így kerültem Siófokra, majd saját kérésemre Pápára, a harckocsiezred állományába.
Az ezredet 1956-an diszlokálták Tatára, majd Budapestre, karhatalmi zászlóaljként.
1958-ban a HM bizottság ezzel a kérdéssel meg minket a Petőfi Laktanyában: „Akarnak-e a Magyar Néphadsereg katonái lenni?” Megkérdeztem, hol alakul harckocsi-alakulat, és mikor azt mondta, Szabadszálláson, csak így válaszoltam: „Ott a helyem”.
Jelentkeztem Huszár Lajos ezredparancsnoknál, éltem a katonák szigorú és változatos életét. 1960-ban a magánéletemre is jutott időm, megnősültem, két gyermekünk született.
A munka mellett leérettségiztem Dunaújvárosban a Kohó és Gépipari Technikumban. A 60-as, 70-es években Budapestre jártam a Zrínyi Miklós Akadémiára, a harckocsitechnikusi képesítést megszerezve.
A 70-es, 80-as években részt vett az alakulatunk a mezőgazdasági munkák végzésében, melynek szervezője és parancsnoka voltam Szabolcs-Szatmár megyében.
1983-ban vonultam nyugállományba, de ezután 5 évig még a honvédség állományban maradtam.
Mikor az alakulatomat felszámolták, szőlőskertet vásároltunk, ahol 15 évig dolgoztam. Alezredesi rangban jöttem el, és élem a nyugdíjasok békés életét.

Mádi Sándor
nyá. alezredes

About Post Author