Március 20-ig biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatos fenntartása

Az őstermelők 2017. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák – tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Fontos határidőt kell észben tartaniuk az őstermelőknek: azok, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017. adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – 2017. március 20-ig kérelmezhetik. A március 20-ig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.

Tekintve, hogy március 20. közeli dátum, és jelentős a még nem érvényesített igazolvánnyal rendelkező, őstermelőként nyilvántartott ügyfelek száma, ezért kérjük, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék meg a bejelentett állandó lakóhelyük, vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt az ügyintézés céljából. Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján, a www.nak.hu címen.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja azon őstermelők figyelmét, akiknek nem a jogvesztő, 2017. március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelőként történő értékesítést sem terveznek, ami miatt érvényes igazolvánnyal kellene rendelkezniük, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolványával kapcsolatos ügyeit.
Az elmúlt év egyik legjelentősebb kamarai vállalása az őstermelői igazolványok cseréje volt, a régi papíralapút új, plasztikalapú kártya váltotta fel. Ilyenből 2016. december 31-ig 257 ezret igényeltek az őstermelők. Ez 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén volt, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A közös őstermelői igazolványok miatt ez 321 ezer őstermelőt jelent, ami 38 ezerrel marad el a korábbi értéktől. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke korábban elmondta, hogy a változás egyrészt az őstermelői társadalom elöregedésével magyarázható, valamint megfigyelhető az is, hogy sokan csak később váltják ki az új igazolványukat. Harmadrészt pedig fehéredett a gazdaság, az ál-őstermelők egyre inkább kiszorulnak a piacokról.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author