Még alacsony az influenza aktivitása Európában: itt az ideje a védőoltásnak

vakcina

Az influenza elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, hogy páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg mégsem kaphat térítésmentes oltást, gyógyszertári forgalomban – orvosi rendelvényre – többféle készítményhez is hozzájuthat – tudatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak. Az elmúlt szezonban, a járvány csúcsával egy időben több európai országban – így hazánkban is – jelentős többlethalálozást mértek. Influenza elleni védőoltással számos ilyen tragikus eset megelőzhető lett volna.

Az influenzavírust bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők (közülük is kiemelten az asztmások, elhízottak, cukorbetegek), továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat.

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina, nem kell mást tenniük, mint felkeresni a háziorvosukat. Számos további kockázati tényező esetén is jár a térítésmentes influenza elleni védőoltás, mint például a már említett asztma (ami akár allergiás eredetű is lehet) vagy egy meglévő szív- és érrendszeri betegség. A jogosultak köréről a www.antsz.hu/influenza oldalon lehet tájékozódni.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás mind-mind megelőzhetők védőoltással. Emellett elkerülhető a betegszabadság miatti anyagi veszteség, megtakarítható a gyógyszerekre – ráadásul sokszor feleslegesen – elköltött összeg. Az influenza megelőzésének leghatékonyabb, legbiztonságosabb és legolcsóbb módja a védőoltás.

Az influenza elleni védőoltással a környezetünkben élőket is megvédhetjük, vannak ugyanis olyanok, akik nem olthatók, pl. a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők. A csecsemők rendkívül fogékonyak a fertőzésre, de megvédhetők, ha a velük érintkező személyek beoltatják magukat, beleértve ebbe a családtagokon túl a védőnőket és a házi gyermekorvosokat is. Az egészségügyben dolgozóknak különös felelőssége van abban, hogy egy esetleges influenzafertőzést ne adjanak tovább az általuk ellátott betegeknek, ezért is fontos, hogy ők is beoltassák magukat.

Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2015. november 30. és december 6. között az országban 8 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriuma ebben a szezonban már igazolt influenza okozta fertőzést, melynek során az influenza A(H3) vírus jelenlétét mutatták ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentése szerint a kontinensen már előfordulnak elszórt, helyi járványok, de még alacsony az influenza aktivitása.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author