Megcsillogtatták tudásokat a gyöngyszemek

Csörögön, Nagykőrösön, Dömsödön és Kunszentmiklóson szerepeltek a Szabadszállási Gyöngyszemek. A roma hagyományőrző néptánc csoport valamennyi versenyen az élvonalban végzett.

A népi táncosok áprilisban Csörögön, a Roma Hagyományőrző és Tehetségkutató KI mit tud?-on tizenkét település legjobbjaival vetélkedtek egyéni, párostánc, illetve csoport kategóriában. Sztojka János és Rafael Alexandra egyéniben az első helyen, ifj. Sztojka János pedig a második helyen végzett. Roma páros táncban a Sztojka János és Radics Melinda első lett, míg ifj. Sztojka János és Rafael Alexandra a második helyen zárta a versenyt. Csoportban a Szabadszállási Gyöngyszemek a negyedikek lettek.

A táncosok július 8-án, a Nagykőrösön megrendezett II. Roma Hagyományőrző Napon csillogtathatták meg tehetségüket. A nyolc nevező közül a Szabadszállási Gyöngyszemek az előkelő második helyet hódították el. Egyéniben Sztojka János a harmadik legjobbnak bizonyult. Rafael Alexandra produkcióját különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A hagyományőrző csoport tagjai másnap (július 9-én) a dömsödi roma – magyar napon lépett újra színpadra. A tánc mellett főző tudományukról is számot adtak a táncosok és ötödikként zárták a versenyt.

Ezt megelőzően a kunszentmiklósi roma napon öregbítették Szabadszállás hírnevét a Gyöngyszemek.

A csoport 2016-ban, Mucsányiné Pálné, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola tanárának kezdeményezésre jött létre. Az elmúlt tíz esztendőben a Szabadszállási Gyöngyszemek számtalan versenyen bebizonyították létjogosultságukat. Nevüket nem csak városunkban, a régióban, hanem országban is jól ismerik. Legutóbb Romániába kaptak meghívást.

About Post Author