Megnyílt a Tini-Kuckó!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Hosszú és sok munkával járó folyamat végére tettünk pontot augusztus 29-én. Ezen a szombat délelőttön került sor könyvtárunk legújabb szolgáltatásának, a Tini-Kuckónak a megnyitására. Az eseményt megtisztelte Koleszár Márta, a Katona József Könyvtár Gyermekvilágának a vezetője.

A szép számmal megjelenteket Vass Roland, a városi könyvtár szakmai vezetője köszöntötte. Köszöntőjében először visszaemlékezett a könyvtár 2013-as felújítására. Elmondta, hogy az akkori átalakítás során az akkor ~25.000 kötetes állományt közel felére kellett csökkenteni.

A megmaradt állomány egy része, ~3.000 könyv, bakelitlemez, videókazetta stb. a raktárhelyiségben került elhelyezésre. Ez a dokumentumszám az elmúlt évek, és különösen a 2020-as év tervszerű állományapasztása során megközelítőleg már ezerre csökkent.

A Tini-Kuckó előkészítéséhez tehát először magát a rendelkezésre álló helyiséget kellett elérhetővé tennünk. Ennek másik fontos része volt a foglalkozások itt tárolt eszközeinek, valamint a könyvtárban működő makett szakkör készleteinek az új helyen való tárolása, másik raktárhelyiség kialakítása. Majd megtörtént a tisztasági festés, felkerült a szuperhősös falfestmény is.

Kiválogatásra került egy több, mint 200 kötetet tartalmazó állomány, ami a tini korosztálynak szóló könyveket tartalmazza és egy rejtett nyitható-csukható szekrényen lett elhelyezve. Ezek a könyvek a gerincükön megkapták a Tini-Kuckó matricát, így bármikor könnyen beazonosíthatóak lesznek a későbbiek folyamán. Nagy mennyiségű képregény és egyéb kötetet szereztünk be, és vettünk állományba a babzsákfoteles sarokba, amiket társadalmi összefogásból vásárolhattunk meg. Felszereltük társasjátékokkal, csocsóasztallal. Festettünk asztalt, könyvtartót, plakátoltunk, függönyt raktunk. Ezeken kívül volt rengeteg apróság, háttérmunka.

Köszöntőjének folytatásában elmondta, hogy azoknak szeretné megköszönni a munkáját, akik tevékenyen és ténylegesen járultak hozzá, hogy ez az átadó megvalósulhat. Így emléklapot vehetett át Bajusz Gábor, Bognárné Gajár Katalin, Csomák László, Jóvér Dorottya, Jóvér Éva, ifj. Látos István, Nagy László, Szabó József, Szőke Nóra, Takácsné Kékes-Szabó Diána, Zakariás József. Akik nem tudtak eljönni, ők utólag kapják meg. Végezetül kitért a Tini-Kuckó céljára. „Ezen törekvésünkkel is azt a korosztályt próbálnánk meg becsalogatni a könyvtárba, akiket a gyerekprogramok már, a felnőttprogramok még nem vonzanak. Bízunk benne, hogy a befektetett munka hatására több olyan korú beiratkozott olvasója is lesz a könyvtárnak, akik eddig hiányoztak, vagy csak kisebb létszámmal voltak jelen.” Beszédét Vekerdy Tamás idézetével zárta: „A jó olvasó az, akinek az olvasás örömöt, élvezetet okoz, aki képes átélni a hősök sorsát, azonosulni tud velük, és ebben az érzelmileg megmozgatott állapotban tágul a világról és önmagáról való tudása.”.

A Tini-Kuckót Berkes Máté, a könyvtár nyári olvasási versenyének abszolút első helyezettje nyitotta meg a szalag átvágásával. Az új közösségi teret a fiatalok nagy örömmel fogadták, a könyvtár zárásáig lapozgatták a köteteket és játszottak az új társasjátékokkal.

 S, hogy az ünnep teljes legyen, Bognárné Gajár Katalin csodaszép és ízletes Tini-Kuckós tortával lepte meg a megnyitón megjelenteket, amiből mindenkinek jutott 1-1 szelet.

-Vass Roland-

 

About Post Author