Megvan 2017 Ifjú Kócsagőre!

Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program Kunadacson 2017. szeptember 29-én, melyen nyolc hazai nemzetipark-igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje mérte össze tudását. Az immár ötödik alkalommal megrendezett országos rendezvény győztese Fejes Zsófia Anna lett, akit Udvardy Ferenc, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

 A háromnapos versenyen nyolc hazai nemzetipark-igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) kócsagőr jelöltjei mérték össze tudásukat. Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységeket.

Az első napon minden versenyző egy előadás keretében beszámolt a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlata tapasztalatairól és könnyített természetőri vizsgát tett. A következő nap különféle izgalmas és érdekes terepi feladatokat kellett megoldaniuk. Olyan problémákat és helyzeteket szimuláltak a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak. Itt már nem volt elég az elméleti tudás, szükség volt gyors helyzetfelismerő képességre, a határozott fellépésre is.

 Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül Fejes Zsófia Anna lett, akit Udvardy Ferenc, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Ők vihették haza a Tutajos- és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy hatnapos tanulmányúton is részt vehetnek a csehországi Krokonose Nemzeti Parkban.

Fejes Zsófia Anna a Szent István Egyetem III. évfolyamos hallgatója természetvédelmi mérnök szakon. Jövőjét valamelyik nemzeti parkban képzeli el, ezért is jelentkezett a versenyre, hogy megismerje a természetvédelmi őrszolgálat munkáját.

 A program és az országos döntő támogatói:

Földművelésügyi Minisztérium, a hazai nemzetipark-igazgatóságok, Hortobágyi Nonprofit Kft., Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság, Kunadacs-, Kunszentmiklós-, Kunpeszér- és Apaj Önkormányzata, Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Szomor Húsüzem, Krokonose Nemzeti Park

About Post Author