Molnár László „naturpiktor”

A közismert természetbarát, polihisztor (fotós, festő, fafaragó) illusztrációiból nyílt kiállítás október 18-án a József Attila Közösségi Házban. A munkákat november 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Molnár László kisgyermekként jegyezte el magát a természettel. Nagy hatással voltak rá a családi könyvtárban fellelt Brehm századfordulós kiadású köteteit. Első jegyzeteit 1957-ben írta melyek akkor még csak néhány gyakori madárfaj első tavaszi megjelenését, valamint néhány általam újnak, érdekesnek vélt természeti történést rögzítettek. Kitanulta a dísznövénytermesztő és kertépítő, valamint növényvédő szakmát, majd elvégezte a erdészeti technikumot.

Fotózni tízévesen kezdett. 1974-től erdőrendezőségi alkalmazásban természetvédelmi őrként dolgozott a Dél-Alföldön. Ugyanezen év januárjában alapítótagként lépet be a Magyar Madártani Egyesületbe. 1979 késő őszétől a Kis-kunsági Nemzeti Park és az Egyesület közös működtetésében lévő fülöpházi Madárvártára került. Több madártani tárgyú könyv (Magyarország madárvilága, stb.) megírásában társszerzőként vett részt, és írt kisebb nagyobb tanulmányokat.  A naplók, jegyzetek illusztrálása már régóta foglalkoztatta, ám az ecsetet csak ötven éves korában vette a kezébe. Előbb madarakat, növényeket, sok mást festett, rövidesen lepkékkel folytatta.

Több kisebb-nagyobb sorozat után 2004 végére készült el a Kárpát-medence négy kisebb fajszámú lepkecsaládját mutató sorozata.

Ezek a képek alkotják a napjainkban (2006) megjelent “Szenderek és medvelepkék” című könyv illusztrációs anyagát. Képei már szerte az országban fellelhetők a lakóhelye közelében lévő településeken kívül Kecskeméten, Szabadszálláson, Dunaföldváron, Szegeden, Szentesen, Budapesten, a Kecskemét-hetényegyházi Vackorvár Erdei Iskolában a megnyitástól állandó válogatás látható a Duna-Tisza köze lepkéiből.

About Post Author