Mozgalmas évet zártak a szabadszállási tűzoltók

Sok dolgok akadt a tavalyi évben a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság dolgozóinak. A lánglovagokat száznegyvenkét esetben riasztották, ami az előző évhez képest közel harmincszázalékos emelkedést jelent.

A tűzoltóság működési területén – Szabadszállás, Izsák, Kunadacs, Fülöpszállás, Soltszentimre, Újsolt – negyvenkét tűzesethez, hatvankilenc műszaki mentéshez, illetve öt segítségnyújtáshoz kellett vonulnia az állománynak, a téves riasztások száma huszonegy volt. A napi munka mellett folytatódtak a szakmai továbbképzések, szituációs gyakorlatok is. A szabadszállási tűzoltók sikeresen helyt álltak a megyei ellenőrző gyakorlaton is, külső oktató bevonásával pedig elsősegély tanfolyamot szerveztek. Az állomány eredményesen szerepelt a tűzoltóversenyeken (lépcsőfutó -Tatabánya, kismotorfecskendő szerelési bajnokság – Lajosmizse, országos TFA – Orosháza, megyei és az országos lépcsőfutó bajnokság), részt vállaltak a működési területen található települések programjainak biztosításában, kérésükre bemutatókat tartottak.
A tűzoltóság feladatellátáshoz szükséges eszközök száma egy gépjárműfecskendővel gyarapodott, a meglévők állapota a rendszeres karbantartásnak köszönhetően kielégítő. Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. vezérigazgatója a város tűzbiztonsága javítása érdekében négy darab légzőkészüléket adományozott szülővárosa tűzoltóságának. Közel nyolcmillió forintot költöttek a házi naperőmű kialakítására, amely fedezi a tűzoltólaktanya áram felhasználásának nagy részét. A beruházás költségeinek nyolcvanöt százalékát a magyar állam és az Európai Unió pályázatán nyert pénzből, az önrészt vállalkozói és önkormányzati támogatásból finanszírozták.
A helyi tűzoltó egyesülettel karöltve folytatódott az általános, és középiskolás tanulók tűzvédelmi felkészítése. A heti rendszerességgel megtartott foglalkozások elméletei és gyakorlati képzésekből álltak. A tavalyi évben először indultak a szabadszállási diákok általános és középiskolás kategóriában is a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi versenyen. A „nagyok” a kecskeméti kirendeltség versenyét megnyerve jutottak tovább a megyei megmérettetésre ahol másodikak lettek.
Nyáron egyhetes tűzoltó napközis tábort szervezett az önkormányzati tűzoltó parancsnokság, melynek zárásaként fiatalok elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.
A tavalyi év eredményihez tartozik a laktanya területén kialakított emlékszoba, amit már sok érdeklődő meg is tekintett – foglalta össze a 2014-es év történéseit Kristóf András tűzoltó parancsnok.

 

Fotók: Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság

About Post Author