Nagy érdeklődés kísérte az idei Szent Mihály napi programot

Idén sem maradt el a mára már hagyományos Szent Mihály napi program Szabadszálláson. A vásártéren megtartott rendezvényre több mint ezer ember volt kíváncsi.

A rendezvény a szeptember 21-25 között városunkban megtartott „Európa a polgárokért program 2014-2020 Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel” című rendezvénysorozat befejező eleme volt. A hungaricumok népszerűsítése, kultúra, hagyományőrzés, gasztronómia jegyében zajló fesztiválon részt vettek ez erdélyi Vargyas, a német Schönenberg-Kübelberg testvérvárosaink delegációi is.

A program az ilyenkor hagyományos főzőversennyel indult, melyre tizenhárom csapat nevezett be. A profi és amatőr szakácsok három kategóriában mérték össze tudásukat. Amíg a bográcsokban rotyogott az étel, főttek és sültek a finomabbnál finomabb falatok, a gyermekeket és a felnőtteket tűzoltó bemutató, mézkóstoló, ügyességi verseny, kézműves foglalkozások, vidámpark várta.

A délután folyamán a helyi előadók, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar, a Petőfi Sándor Általános Iskola aerobikosai, valamint a zumbások műsora szórakoztatta a nagyérdeműt.

A műsort követően hirdették ki a mountain bike, a madárijesztő- és a főzőverseny eredményeit. A legkiválóbb biciklistának Tóth Olivér bizonyult, a második helyen Besei Nándor, míg a harmadikon Kerepesi Martin végzett. A díjakat Dr. Báldy Zoltán polgármester adta át a fiatal versenyzőknek.

Ez után derült ki, hogy kinek sikerült elkészítenie Szabadszállás legszebb madárijesztőjét. A verseny érdekessége volt, hogy többen a maguk késztette jelmezben álltak a Báldyné Nagy Anikó, Storchné Somogyi Eszter, Baloghné Szokolai Etelka alkotta szakértő zsűri, és a lelkes közönség elé. Készített kategóriában az első helyen a Bölcsőde és az Szülői Munkaközösség csapat végzett, a második a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 2. a osztálya, a harmadik a Tóth Erzsébet Óvoda Mazsola csoportja lett. A jelmezes kategóriát a Tóth Erzsébet Óvoda Manócska csoportja nyerte. A közönségdíjat Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 3. b. osztálya vihette haza. A részvételért oklevelet vehetett át Csipet-csapat, Nyerges Barnabás és Kamilla, a Tóth Erzsébet Óvoda Mókus csoportja.

Az idei főzőverseny a tizenhárom csapatból a legtöbben pörköltet főztek, de akadt vadhúsból készült étel, és még lecsó is került a Dorogi Kálmán, Baloghné Szabó Magdolna, Sallai László alkotta zsűri asztalára. Hosszú tanakodás után a következő eredmény született.

Pörkölt kategória: 1. Horváth Péter (zúzapörkölt), 2. Honvéd Nyugdíjas Klub (marhapörkölt), 3. Polgármesteri Hivatal (csülökpörkölt). Vadpörkölt kategória: 1. Szabadszállási Méhészek (vadpörkölt). Egyéb kategória: 1. Boczka János (lecsó). Különdíjasok: Alapszolgáltató Központ (birkapörkölt), GAMESZ (marhapörkölt), Nagy Attila (birkapörkölt).

A főzőversenyben való részvételért kaptak oklevelet: Hattyúk (vegyes pörkölt), az ÁMK (kakaspörkölt), a Báldy Család (csülök pörkölt), Ifj. Szőke Péter (kakaspörkölt), Pellikán Imre (birkapörkölt).

A díjakat az kecskeméti Univer és a Szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet ajánlotta fel. A pörkölt kategória győztesét Sütő Levente-Lehel, Vagyras polgármestere egy saját maga faragta fakanállal lepte meg.

Este Sláger Tibó, majd Kasza Tibi szórakoztatta a nagyérdeműt. A programot a Phlox tűzzsonglőr csoport előadása, tűzgyújtás, majd Reto Disco zárta.

About Post Author